Akár 800 forint is lehet egy kiló kenyér

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

79 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 134,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében az egy évvel korábbihoz képest – írja az Agrárszektor.

Május első hetében a takarmánybúzát 81 százalékkal drágábban, tonnánként 129,3 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 48 százalékkal magasabb, 115,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták. A világ számos búzatermő régiójában (India, Európa, USA) a romló betakarítási kilátások és az orosz-ukrán konfliktus következtében fellépő szállítási nehézségek egyaránt hozzájárultak a búza világpiaci árának emelkedéséhez.

Magyarországon az egy évvel korábbit 79 százalékkal meghaladó, átlagosan 134,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében. A takarmánybúza 129,3 ezer forint/tonnáért (+81 százalék) forgott ugyanekkor.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak úgy nyilatkozott, nagyjából 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt. A búza drágulása a liszt árára is hatással van a szakember szerint: míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Júliusban ráadásul Lakatos szerint egy újabb 60 forintos áremelkedés jön.

Mindez azt jelenti, hogy 800 forint körül fog mozogni egy kiló kenyér ára, de a gabonát igénylő összes termék drágulni fog.

(HVG)

Előző sztori

Novák Katalin férje szerint meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk

Következő sztori

Holnap nyílik meg a Dóm téri kavalkád