Politika

Áder János: mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére!

Áder János: mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére!

2022. május 2., hétfő
Áder János: mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére!

A magyar választók április 3-án döntöttek arról, hogy mely pártokat, pártszövetségeket juttatják mandátumhoz, kikre bízzák a kormányzást – mondta el az Országgyűlés megalakulása után elmondott beszédében Áder János. A leköszönő köztársasági elnök hozzátette:

-Honfitársaim döntése világos és egyértelmű, azt félreérteni, félremagyarázni nem lehet.

Mint mondta, 1990 óta soha ennyi megfigyelő nem vett részt a választásokon, és ilyen korán még soha nem született meg a választás hivatalos végeredménye. 

Megkérdőjelezhetetlen eredmény

– Politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen a választás eredménye. Az új kormány legitimációja minden vitán felül áll – tisztázta a köztársasági elnök. Áder János ezek után minden honfitársának köszönetet mondott, aki részt vett a választásokon, azoknak is, akik a választások lebonyolításában segédkeztek. 

Az új kormány alakítására a múlt héten felkértem Orbán Viktort, aki a felkérést elfogadta

– mondta el a képviselőknek Áder János, aki javasolta, hogy válasszák is meg újra a kormányfőt. 

Nemet kell mondani néhány dologra

Deák Ferencet idézve a leköszönő köztársasági elnök arról beszélt, hogy a haza minden lakójának jobblétéért kell dolgozni, az örökké fennálló véleménykülönbségek pedig jó, hogy vannak, de a polgárok egymás ellenfelei legyenek, ne ellenségek. – Sokkal fontosabbak a feladataink, mint hogy néhány képviselő lelki világával, vagy a vesztes csapaton ne változtass taktika elemzésével foglalkozzunk – magyarázta Áder. Elmondta, Deák Ferenc szerint csak igenekből lehet országot építeni, de először

nemet kell mondani pár dologra. – A kettős mérce alkalmazására, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre, hazugságra, demagógiára, jellemtelenségre, elvtelenségre, alpári beszédre

– sorolta Áder. 

A nemzeti érdekek képviseletére, a magyarok gyarapodására és a közös sikerekre pedig mondjanak igent a következő években– javasolta a képviselőknek a köztársasági elnök. 

Gazdaságilag nehéz időszak jöhet

A köztársasági elnök kifejtette: az elmúlt év végén, látva a kezdeti gazdasági adatokat, joggal bizakodhattunk, hogy túl leszünk a járvány okozta gazdasági nehézségeken. Az orosz-ukrán háború azonban az egész világon, az EU-ban és Magyarországon is mindent megváltoztatott, mert a kormányok, a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy a gáz ára hatszorosa, a villany ára ötszöröse a korábbi években megszokottnak.

Az államfő szerint a háború az árakat tartósan magasan tarthatja, tovább is emelheti. 

A vas és acéltermékek, de jó néhány speciális ipari alapanyag és mezőgazdasági termék termelését is megnehezítheti. Az eszköz és készlethiány több iparágban riasztó méretűvé vált. Áder János a magas inflációra is kitért, ami az alacsony jövedelmű országokban megélhetési válságot okozhat. Az élelmiszerárak kérdéséről egy ENSZ-jelentésre hivatkozva közölte, hogy, akár 50 százalékkal is csökkenhet az idei termés, ami további drasztikus áremelkedéshez, a szegényebb országokban ellátási gondokhoz, növekvő feszültségekhez és társadalmi robbanáshoz vezethet. 

Gyarapodott a közvagyon

Áder János arról is beszélt, hogy az elmúlt évek a közvagyon jelentős gyarapításának az évei voltak. Szerinte jó lenne, ha mindenki tudna örülni a mások sikerének, ezért arra biztatta a falvakban élőket, hogy jöjjenek minél gyakrabban a fővárosba. A fővárosban élőket arra biztatta, hogy látogassanak el vidékre és a határon túlra.   Az államfő kiemelte: nem kell jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsa, nehéz évek várnak ránk, a koronavírus-járvány még mindig itt van velünk, a háború tart, egy „gazdasági válság készül ránk rúgni az ajtót”. 

Nehéz évek várnak ránk.  Az új kormánynak minden tapasztalatra szükség lesz, hogy jó irányba vezesse az országot– mondta Áder, aki szerint a választói felhatalmazás világos, a kihívás pedig emberes. A köztársasági elnök beszédét azzal zárta, hogy bármilyen nemtelen támadások is érik a képviselőket, soha ne feledjék: 

A haza minden előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.