A magyar állampolgársággal rendelkező ukrajnaiaknak nincs menedék Csehországban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cseh kormány változtat az ukrajnai menekülteket érintő szabályozáson, miután több száz roma származású, ukrán-magyar kettős állampolgárságú ember rekedt a prágai főpályaudvaron – számolt be a Prágai Nemzetközi Rádió.

A tudósítás szerint a hatóságok „forró krumpliként dobálják” a mintegy 450 embert, köztük kisgyerekeket, akik az állomáson táboroznak. Csak néhányukat vitték át az onnan pár kilométerre lévő sátorvárosba. A cseh belügyminiszter, Vít Rakušan azt mondta: ukrán kollégájával egyeztetett az ügyükről, és arra jutottak, hogy az érkezésük hátterében a szervezett bűnözés állhat, amelynek célja a menekülteknek járó juttatások megszerzése.

A szigorítások értelmében azoknak, akiknek van európai uniós állampolgárságuk – konkrétan magyar útlevelük –, azoknak a cseh hatóságok nem fognak segítséget nyújtani. Rakušan közlése szerint ügyintéző pontot állítanak fel a főpályaudvaron az Ukrajnából érkezőknek, ahol tájékoztatják őket arról, hogy joguk van az ideiglenes védelembe vételre, de a magyar állampolgársággal rendelkezőket ez nem illeti meg.

Forrás: rtl.hu
Borítókép: felvidek.ma

Előző sztori

Ennyi volt: kezdik felvásárolni a McDonald’s éttermeit Oroszországban

Következő sztori

144 tehetséges hallgatót jutalmaztak ösztöndíjjal