A finnek után a svédek is belépnének a NATO-ba

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Benyújtotta csatlakozási kérelmét az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe Svédország, néhány nappal azután hogy szomszédja, Finnország is megtette ezt.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy a svéd kormány benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Mint mondta, arra számít a kormány, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül végbe mehet. Hogy mikor nyújtják be a kérelmet pontosan, azt nem tudni, mivel Finnországgal közösen kívánják ezt megtenni. A stockholmi parlamentben majdnem az összes párt támogatta a csatlakozást. A finnek várhatóan a jövő héten juttatják el csatlakozási kérelmüket a NATO brüsszeli központjába.

A svéd külügyminiszter, Ann Linde szerint a csatlakozással a katonai konfliktusok kialakulásának kockázata is csökkenne, ami válságok elkerülését jelentheti Észak-Európa számára.

Vlagyimir Putyin a hírre úgy reagált: nincs baja a két skandináv országgal, ugyanakkor csatlakozási nem maradhat válaszcsapások nélkül. Ezt a finnek felé Moszkva már tettekben is érzékeltetni kezdte: május 14-én leállította az ország irányába az áramexportot arra hivatkozva, hogy gondok voltak a kifizetéssel.

(Index)

Borítókép forrása: Fredrik PERSSON / TT News Agency / AFP

Előző sztori

Öngyilkosságról és háborúról beszélt Orbán Viktor

Következő sztori

7+1 ok, ami tökéletes a borfesztiválban