Politika

A finnek után a svédek is belépnének a NATO-ba

A finnek után a svédek is belépnének a NATO-ba

2022. május 16., hétfő
A finnek után a svédek is belépnének a NATO-ba

Benyújtotta csatlakozási kérelmét az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe Svédország, néhány nappal azután hogy szomszédja, Finnország is megtette ezt.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy a svéd kormány benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Mint mondta, arra számít a kormány, hogy a csatlakozás folyamata egy éven belül végbe mehet. Hogy mikor nyújtják be a kérelmet pontosan, azt nem tudni, mivel Finnországgal közösen kívánják ezt megtenni. A stockholmi parlamentben majdnem az összes párt támogatta a csatlakozást. A finnek várhatóan a jövő héten juttatják el csatlakozási kérelmüket a NATO brüsszeli központjába.

A svéd külügyminiszter, Ann Linde szerint a csatlakozással a katonai konfliktusok kialakulásának kockázata is csökkenne, ami válságok elkerülését jelentheti Észak-Európa számára.

Vlagyimir Putyin a hírre úgy reagált: nincs baja a két skandináv országgal, ugyanakkor csatlakozási nem maradhat válaszcsapások nélkül. Ezt a finnek felé Moszkva már tettekben is érzékeltetni kezdte: május 14-én leállította az ország irányába az áramexportot arra hivatkozva, hogy gondok voltak a kifizetéssel.

(Index)

Borítókép forrása: Fredrik PERSSON / TT News Agency / AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.