Gazdaság

2023 végéig kaphat haladékot az olajembargóra Magyarország és Szlovákia

2023 végéig kaphat haladékot az olajembargóra Magyarország és Szlovákia

2022. május 4., szerda
2023 végéig kaphat haladékot az olajembargóra Magyarország és Szlovákia

A Reuters meg nem erősített információi szerint 2023 végéig kell megszüntetnie Szlovákiának és Magyarországnak az oroszországi olajimportot. A hír hallatára erősödésnek indult a forint.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság az új, Oroszországgal szembeni szankciós csomagjában többek között hat hónapon belül kivezetné az olajimportot Európából, vagyis teljes körű olajembargót vezetne be Oroszország irányából. A magyar kormány álláspontja ebben a kérdésben kezdettől fogva szilárd: ez a lépés óriási terhet gyakorolna Magyarországra, veszélyt jelentene a hazai energiaellátásra, ezért nem támogatják.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az új szankciós csomag ismertetésekor ugyan nem említette meg, hogy Szlovákia és Magyarország haladékot kapna az embargó betartását illetően, de nem is cáfolta.

A Reuters információi szerint azonban úgy tűnik, 2023 végéig foyltathatjuk a szerződések szerinti kőolaj-felvásárlásokat - Szlovákiával együtt.

Az embargós hírekre az oroszok úgy reagáltak: „Azt mondják, nem vesznek tőlünk olajat. Nos, ne vegyétek, mi nem toljuk rátok.” Fontos megjegyezni, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn szintén egy szankciós rendeletet hagyott jóvá, ami a az orosz állam által barátságtalannak vélt országokra vonatkozik.

Az oroszok egyik tisztviselője a RIA hírügynökségnek azt nyilatkozta: szerinte az Európai Bizottság szankciós csomagja ellenére is megveszik majd az orosz olajat a nyugati országok, csak éppen harmadik ország beiktatásával.

Meglódult a forint a hír hallatára

A hírre, hogy más tagállamokkal ellentétben Magyarország és Szlovákia 2023 végéig importálhat kőolajat, erősödni kezdett a forint: az euró 378,83 forintra gyengült a kora reggeli 381,08 forintról.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.