/

Nem csak Magyarország fizet rubelben az orosz gázért

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Bloomberg szerint már négy európai ország elkezdett fizetni rubelban az orosz gázért, összesen pedig tíz ország gázvállalata nyitott számlát az orosz Gaprombanknál.

Az amerikai hírügynökségnek a Gazprom egyik forrása arról is beszélt, hogy ha még több ország meg is tagadja azt, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, akkor sem valószínű, hogy a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedést hoznának egészen május második feléig.

Az oroszok kedden jelentették be, hogy amiért a lengyelek nem fizettek rubelben, ezért Lengyelországba irányuló gázszállítást leállítják. Nem sokkal később az is közölték, hogy ugyanígy tesznek Bulgária esetében is.

Oroszország a háború miatt bevezetett szankciókra válaszolva rendelte el, hogy a

“barátságtalan” országoknak rubelben kell fizetniük nekik a gázért.

A Gazprom szerint az általuk javasolt fizetési módszer nem sérti a Európai Unió által elrendelt szankciókat sem, de ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság másképp vélekedik.

Oroszország több vezetéken keresztül összesen 23 európai országnak szállít földgázt. Ezek közül néhány ország – legutóbb Ausztria és Szlovákia – jelezte, hogy ők továbbra is csak euróban hajlandóak fizetni a gázért Oroszországnak.

Forrás: index.hu
Borítókép: Jens Buettner / picture alliance / Getty Images

Előző sztori

Május 3-án Lázár-Márki-Zay találkozó!

Videó!
Következő sztori

A CNN-ben tette helyre a jogállamisági, háborús és választással kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter