Gazdaság

Nem csak Magyarország fizet rubelben az orosz gázért

Nem csak Magyarország fizet rubelben az orosz gázért

2022. április 28., csütörtök
Nem csak Magyarország fizet rubelben az orosz gázért

A Bloomberg szerint már négy európai ország elkezdett fizetni rubelban az orosz gázért, összesen pedig tíz ország gázvállalata nyitott számlát az orosz Gaprombanknál.

Az amerikai hírügynökségnek a Gazprom egyik forrása arról is beszélt, hogy ha még több ország meg is tagadja azt, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, akkor sem valószínű, hogy a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedést hoznának egészen május második feléig.

Az oroszok kedden jelentették be, hogy amiért a lengyelek nem fizettek rubelben, ezért Lengyelországba irányuló gázszállítást leállítják. Nem sokkal később az is közölték, hogy ugyanígy tesznek Bulgária esetében is.

Oroszország a háború miatt bevezetett szankciókra válaszolva rendelte el, hogy a

"barátságtalan” országoknak rubelben kell fizetniük nekik a gázért.

A Gazprom szerint az általuk javasolt fizetési módszer nem sérti a Európai Unió által elrendelt szankciókat sem, de ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság másképp vélekedik.

Oroszország több vezetéken keresztül összesen 23 európai országnak szállít földgázt. Ezek közül néhány ország – legutóbbAusztriaésSzlovákia– jelezte, hogy ők továbbra is csak euróban hajlandóak fizetni a gázért Oroszországnak.

Forrás: index.hu
Borítókép: Jens Buettner / picture alliance / Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.