Majdnem 5 ezren kapták el a koronavírust húsvétkor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Napi közel ezer ember fertőződött meg húsvétkor, aggodalomra azonban semmi ok.

Az elmúlt öt napban összesen 4978-an fertőződtek meg a koronavírussal. 106 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, az aktív fertőzöttek száma pedig 77 710 főre csökkent. 1560-an vannak kórházban.

A fertőzötteknek egy ideje már nem kell hatósági járványügyi megfigyelés alá kerülniük, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, illetve automatikusan gyógyultnak minősülnek, ha tünetmentesek egy hét után.

A mai naptól pedig a mentősöket is tehermentesítették: a továbbiakban csak a háziorvosok végeznek tesztet. Az oltás lehetősége továbbra is biztosított.

Rekombináns variáns bukkant fel, de nincs ok az aggodalomra

Brit sajtóértesülések korábbi beszámolója szerint Nagy-Britanniában már terjed a delta- és omikron-kombinációjából összetevődő XE rekombináns vírusvariáns. Ez azonban nem sokkal fertőzőbb, mint az omikron és nem is veszélyesebb.

,,A rekombinánsok gyakoriak, de gyorsan el is tűnnek. Egy hibrid variáns úgy jöhet létre, hogy egy ember szimultán megfertőződik a két variánssal, ami a szervezetében egy rekombinánssá kereszteződik.” – mondta Rusvai.

Ahogy a nemzetközi sajtó, úgy Rusvai Miklós is úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy ez a vírus komoly gondokat okozna, mivel Nagy-Britanniában hiába hasonló a napi fertőzések száma, mint az omikron hullám idején, nem vezetnek vissza semmilyen korlátozást – ez pedig jól tükrözi, hogy mennyire súlyos is a helyzet valójában.

A szakember a negyedik oltásról is beszélt: szerinte azt inkább őszre érdemes időzíteni, mikor ismét felütik a fejüket a cseppfertőzéssel terjedő betegségek.

(via koronavirus.gov.hu, Index)

Előző sztori

Újabb súlyos kivitelezési hiányosság az Oskola utcában

Következő sztori

Jótékonysági sétát szerveznek a Gyermekklinikáért