PROMO

Kertészkedés panellakásban?

Kertészkedés panellakásban?

2022. április 1., péntek
Kertészkedés panellakásban?

Itt a tavasz, ezzel együtt pedig szépen lassan beindul a kertészkedés időszaka is. A pandémia alatt sokan rájöttek, hogy nem is olyan rossz ötlet, hiszen akár otthonunkban is közelebb kerülhetünk a természethez, ráadásul a saját termésű zöldségeknél és gyümölcsöknél nincs ízletesebb. Azt viszont kevesen tudják még, hogy kertészkedni gyakorlatilag bárhol lehet. Íme, egy pár tipp ehhez!(x)

Zöldségkert a lakásban

Elsőre furcsának tűnhet talán az ötlet, de akár egy erkély nélküli panellakásban is lehet saját zöldséges kertünk. A világos ablakok tökéletes helyet biztosítanak a különféle balkonzöldségeknek és gyümölcsöknek. Miért foglalná a helyet valami ehetetlen egynyári virág, ha konyhánkban nevelhetünk epret vagy salátát is? Ráadásul a zöldségnövények ugyanolyan dekoratívak lehetnek, mint a különféle dísznövények. Egy csinos balkonparadicsom a nappaliba ugyanolyan jól mutathat, mintha csak egy fikuszt állítanánk a sarokba. Nincs is más dolgunk, mint jó minőségű termőföldet tenni egy nagyobb ültetőedénybe, és megvásárolni a magot vagy a palántát. Esetleg beújíthatunk hozzá pár növényvédő szert. Minden szükséges dolgot megkaphatunk bármelyik nagyáruházban, akár az Alza oldalán is. Az ilyen zöldségnövények pedig direkt úgy lettek nemesítve, hogy jól bírják a cserepes életmódot.

Megoldás a fényhiányra

Ha nincs elég fény a kertészkedésre szánt helyiségünkben, akkor azt akár mesterségesen is pótolhatjuk. Ehhez akár speciális növénylámpákat is kaphatunk, de gyakorlatilag bármilyen egyszerűbb villanykörte vagy fénycső megfelelő. A mesterséges világítással tökéletesen kompenzálhatjuk tehát a fényhiányt növényeink számára.

Automatizált zöldségtermelés

A csírák és egyéb salátanövények egészségre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallhattunk már. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy akvárium és halak segítségével nagyon egyszerűen nevelhetünk különféle ízletes levélzöldségeket. A módszerre rákereshetünk a neten az akvapónia címszó alatt. Ezután nincs más dolgunk, mint beszerezni hozzá pár alapvető felszerelést és egy nagyobb akváriumot. Egyrészt dekoratív, másrészt pedig párásítja a levegőt, miközben finom salátanövényeket nevelünk.

(Támogatott tartalom! / Képek forrása: alza.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.