Világtükör

Gyulay Endre: a szocializmus alatt Szeged környékén nem nagyon maradt meg a vallásosság

Gyulay Endre: a szocializmus alatt Szeged környékén nem nagyon maradt meg a vallásosság

2022. április 29., péntek
Gyulay Endre: a szocializmus alatt Szeged környékén nem nagyon maradt meg a vallásosság

A 92 éves szegedi katolikus püspök egyidős a szegedi dómmal, de még ezzel a korral is csak a második legidősebb a katolikus püspökök között. 

Gyulay Endrével a Szemlélek készített egy videóinterjút, ahol többször kérdezték őt a mostani kormányzat egyházpolitikájáról, illetve a politika és egyház összefonódásáról. A püspök válaszában kifejtette, hogy ő 1987 óta minden választás előtt írt egy körlevelet a katolikusoknak, amiben

a hitük alapján való szavazásra buzdítottam őket, de soha nem említettem egy párt nevét sem.

Az interjúban felmerül az úgynevezett „állványimádás” problémája is. Ez alatt azt kell érteni, hogy sokak szerint az egyház célja minél több ingatlan megszerzése, miközben sokszor nem is tudnak igazi funkciót találni a megkapott épületeknek. A püspök válaszaiban azt a véleményt fogalmazza meg, hogy Az állam és az egyház túlzott összefonódása nem helyes, mondja ennek kapcsán, de mivel Magyarországon 1945 előtt a nemesek tartották fenn a templomokat, a szocializmus után nem volt más lehetőség, mint az, hogy ezt a feladatot az állam vállalja magára.

Gyulay Endre a beszélgetésben az egyházi iskolákkal kapcsolatban is kritikus volt.  Szerinte

a szocializmus alatt Szeged környékén nem nagyon maradt meg a vallásosság,

ma egy katolikus gimnáziumban 28 diákból csak 6-7 jár el a heti egy misére, ráadásul közülük is legfeljebb egy tud ministrálni

-emelte ki.

A videóinterjúban a gazdasági berendezkedést is boncolgatták. Gyulay szerint  az államnak nem kellene félnie elvenni a gazdagoktól, a milliós fizetések megadóztatásával pedig ő az alacsony béreket tehermentesítené. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a társadalmi olló egyre nagyobbra nyílik, a középréteg felemelése pedig sikertelen volt.

A szegedi püspök a kapitalizmust nevezte az egész világ problémájának.

A kapitalizmus mire épül? Arra, hogy én lenyomlak téged, és én ebből fejlődöm. Ez mi? Gyűlölet.

-fejtette ki.

A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=oF-A9ShT2dk

Forrás: telex.hu
Borítókép: magyarkurir.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.