Április 22-e: a Föld Napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötvenkét éves történet kezdőnapja a mai. 1970 áprilisa volt. A hónap derekán egy ifjú egyetemista, Denis Hayes fölhívással fordult az amerikaiakhoz: tegyenek valamit közösen bolygónk életképességének, a természet minőségének megőrzéséért. És azon az emlékezetes napon, 22-én – írd és mondd! – húszmillió honfitársa csatlakozott a kezdeményezéshez.

A tömegméretű aktivitás a törvényalkotókat is cselekvésre ösztönözte. Az Egyesült Államok addig nem látott, drákói szigorral bíró jogszabályokat alkotott a termőföld, a vizek és a levegő védelmére. Ez zajlott le egy sor másik országban is. Milliók, főként fiatalok lettek az ökológiai figyelem fontosságának hirdetői.

Ma százmilliókban mérhető az önkéntes környezet- és természetvédők száma. A Föld barátai 1990- ben már egy világméretű mozgalom tagjai voltak. Hayes, akinek ez lett élethivatása, társaival megfogalmazta a közelgő ökológiai válság jeleit. A bioszféra pusztulásának okai közt megnevezték az ipari szennyezést, a motorizáció túlméretezettségét, az őserdők irtását, a veszélyes hulladékok kezelésének hibáit, az óceánszennyezést és mindezek következményeit.

Magyarország 1990-ben az elsők között csatlakozott a világszervezethez, létrehozta a Föld Napja Alapítványt, évről évre szervezi az országos akciókat, segíti a helybéli kezdeményezéseket. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A szervezet jelmondata ez. Maximalista vállalás, persze. A Föld ügye nem követelhet kevesebbet.

Előző sztori

Új korszak kezdődhet Hódmezővásárhelyen?

Következő sztori

Sugárhajtású repülőgépekkel bővül a magyar haderő