Gazdaság

3,5 millió euró finanszírozást kapnak a menekülteket befogadó EU-s tagállamok

3,5 millió euró finanszírozást kapnak a menekülteket befogadó EU-s tagállamok

2022. április 13., szerda
3,5 millió euró finanszírozást kapnak a menekülteket befogadó EU-s tagállamok

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére - közölte azuniós tanácskedden.

A tájékoztatás szerint az intézkedéssel azokat a tagállamokat támogatják, amelyek fogadják és elszállásolják az ukrajnai háború elől menekülőket. Lehetővé teszi, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz.

A kiegészítő támogatás az Ukrajnából érkezett és befogadott menekültek számától függően áll majd a tagállamok rendelkezésre.

A jogalkotási határozat módosításokat vezet be a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás (REACT-EU) forrásaiból nyújtott előfinanszírozás növeléséhez.

Az Unió 2022-es tervezett forrásainak előfinanszírozását 11-ről 15 százalékra növelik minden tagállam számára. Ahol pedig a befogadott menekültek száma a háború kezdete utáni első hónapban meghaladja a lakosság egy százalékát, ott 11-ről 45 százalékra emelik ugyanezt az arányt.

Mindezek tükrében az Uniós tanács tájékoztatása szerint Magyarország mintegy 300 millió euró előtakarékosságra jogosult.

Emellett a jogszabály személyenkénti egységköltséget vezet be, amely egyszerűbbé teszi a források mozgósítását. Ez lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy alapvető támogatást tudjanak nyújtani az Ukrajnából érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek alapvető szükségleteinek biztosítására. Az Uniós tanács szerint módosítások célja, hogy csökkentse a tagállami költségvetésekre nehezedő nyomást, így a tagállamok jobban tudják kezelni az Ukrajnából érkező menekültek beáramlását.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.