Politika

Valódi képviselet: 86 milliós útszélesítési projekt indul Deszken

Valódi képviselet: 86 milliós útszélesítési projekt indul Deszken

2022. március 30., szerda
Valódi képviselet: 86 milliós útszélesítési projekt indul Deszken

Évek óta komoly konfliktusforrás Deszken a Marosmenti lakóparkhoz vezető út keskenysége. Király László polgármester Bartók Csabával, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjével és Gémes Lászlóval, a megyei önkormányzat elnökével konstruktív együttműködésbe kezdett, amely eredményeként 86 millió forintból szélesítik az érintett útszakaszt.  

Király László, Deszk polgármestere elmondta, a településen bő 10 éve működik az a helyközi járat, amely érinti a Marosmenti lakótelepet is. Az érintett városrészben jelenleg mindössze négy méter széles az út, így nem fér el egy busz és egy mezőgazdasági jármű egymás mellett, ez pedig nem egyszer konfliktushoz vezetett. Megemlítette, hogy nyolc éve már pályáztak útszélesítési projektre, de nem jártak sikerrel.

"A probléma napi szinten jelentkezik, kezd kezelhetetlenné válni a helyzet"

– fogalmazott a polgármester, aki február végén megkereste Bartók Csabát, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjét, aki ígéretet tett arra, hogy segíteni fog.

Bartók Csaba elmondta, első ránézésre reménytelennek tűnő helyzetet tárt elé a polgármester, ugyanis az állami útfelújítási projektek határideje addigra már lejárt, ráadásul a gazdák is nyomatékosan jelezték, hogy a helyzetet szeretnék megszüntetni. Végül Gémes Lászlónál, a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat elnökénél kilobbizta, hogy a megyei önkormányzat költségvetéséből biztosítsanak 86 millió forintot az útszélesítésre.

Politikailag ez egy nagyon szép dolog: a településvezetője ad egy feladatot, amelyet konstruktív csapatmunkával sikerül megoldani. Egy közösség érdekérvényesítése az egyik legszebb feladat. Külön öröm számomra, hogy egy alulról érkező kérelmet sikerült megvalósítani

fogalmazott Bartók Csaba.


Gémes László elmondta, a 2010 előtti pályázati rendszerben minimális lehetőség volt az önkormányzatok számára útfelújításokra, ráadásul akkoriban csak 50 százalékos önerővel lehetett pályázni, ez egy ekkora településnél komoly problémát jelentett. Emlékeztetett, az előző EU-s ciklusban nem volt lehetőség belterületi útfelújításra, kimondottan hazai forrásból pedig 15 millió forint volt a maximum pályázható keretösszeg.

Gémes László kiemelte, a négy megyei országgyűlési képviselőből három kimondottan sokat segített az utóbbi években, egyedül az 1-es választókerület volt "mostohagyermek".

"Úgy láttam, Szabó Sándor nem nagyon foglalkozik ezekkel az ügyekkel, miközben Bartók Csaba szegedi önkormányzati képviselőként évek óta sokat egyeztet arról, milyen fejlesztések kellenek a térség településeire."

– jegyezte meg a megyei közgyűlés elnöke, aki példaként említette, hogy Deszk mellett Klárafalván, Újszentivánon és Tiszaszigeten is komoly beruházások valósultak meg az utóbbi időszakban.

A jelenlegi kormány nem csak beszél a vidékpolitikáról, hanem tesz is érte. Ez a munka nem állhat meg a jövőben sem

– zárta gondolatát Gémes László.

Kiemelt kép: Csenki Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.