Hírzóna

Újabb NATO-hadtest érkezik Magyarországra

Újabb NATO-hadtest érkezik Magyarországra

2022. március 24., csütörtök
Újabb NATO-hadtest érkezik Magyarországra

Megerősíti a keleti szárnyat a NATO, erről állapodtak meg a vezetők. Az orosz-ukrán háború miatt 40 ezer védelmi egységet csoportosítanak át Szlovákiába, Bulgáriába, Romániába és Magyarországra.A döntéssel a NATO nem csupán tagállamait akarja védeni, de Ukrajnát is további támogatásról akarják biztosítani az esetleges nukleáris és biológiai fegyverektől.

Jens Stoltenberg elmondta: a tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris, biológiai, vegyi és kiberfenyegetések elleni védelmet szolgáló eszközök, valamint tank- és légitámadást elhárító rendszerek és drónok biztosításáról döntöttek Ukrajna számára.

Megerősítik továbbá a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt.

A NATO-tagországok egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen, hogy Oroszország és a NATO közötti konfliktussá váljon. A szövetség világossá tette: nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába - közölte Stoltenberg.

A fő titkár azt is kihangsúlyozta, hogy az intézkedések továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését.

Tájékoztatása szerint a rendkívüli csúcstalálkozó résztvevői nyilatkozatot adtak ki, amelyben feltétel nélküli támogatásukról biztosították Ukrajnát, és felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget az egy hónapja megkezdett inváziónak. A főtitkár kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni agressziója az elmúlt évtizedek legsúlyosabb fenyegetése az euro-atlanti biztonságra. A háború emberi szenvedést és pusztítást okoz Ukrajnában, veszélyezteti a békét Európában és a globális biztonságot.

Információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, megismételte az Ukrajna feletti repülési tilalmi zónára vonatkozó kérését, valamint egyszázalékos eszköztámogatásra kért ígéretet a NATO-tagállamok vezetőitől. Az ukrán elnök korábban azt nyilatkozta, hogy a NATO cserbenhagyta Ukrajnát, mivel a kérése ellenére egyetlen vadászgépet sem kapott az ország.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.