Újabb NATO-hadtest érkezik Magyarországra

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megerősíti a keleti szárnyat a NATO, erről állapodtak meg a vezetők. Az orosz-ukrán háború miatt 40 ezer védelmi egységet csoportosítanak át Szlovákiába, Bulgáriába, Romániába és Magyarországra. A döntéssel a NATO nem csupán tagállamait akarja védeni, de Ukrajnát is további támogatásról akarják biztosítani az esetleges nukleáris és biológiai fegyverektől.

Jens Stoltenberg elmondta: a tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris, biológiai, vegyi és kiberfenyegetések elleni védelmet szolgáló eszközök, valamint tank- és légitámadást elhárító rendszerek és drónok biztosításáról döntöttek Ukrajna számára.

Megerősítik továbbá a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt.

A NATO-tagországok egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen, hogy Oroszország és a NATO közötti konfliktussá váljon. A szövetség világossá tette: nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába – közölte Stoltenberg.

A fő titkár azt is kihangsúlyozta, hogy az intézkedések továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését.

Tájékoztatása szerint a rendkívüli csúcstalálkozó résztvevői nyilatkozatot adtak ki, amelyben feltétel nélküli támogatásukról biztosították Ukrajnát, és felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget az egy hónapja megkezdett inváziónak. A főtitkár kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni agressziója az elmúlt évtizedek legsúlyosabb fenyegetése az euro-atlanti biztonságra. A háború emberi szenvedést és pusztítást okoz Ukrajnában, veszélyezteti a békét Európában és a globális biztonságot.

Információk szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, megismételte az Ukrajna feletti repülési tilalmi zónára vonatkozó kérését, valamint egyszázalékos eszköztámogatásra kért ígéretet a NATO-tagállamok vezetőitől. Az ukrán elnök korábban azt nyilatkozta, hogy a NATO cserbenhagyta Ukrajnát, mivel a kérése ellenére egyetlen vadászgépet sem kapott az ország.

(MTI)

Előző sztori

5 milliárd forintból fejlesztették a falvakat a megyénkben

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

A jövő épül Újszentivánon: új bölcsődeszárnyat kapott a település