Politika

Republikon Intézet konferenciája: április 3-án a kormánypártok győzelme várható

Republikon Intézet konferenciája: április 3-án a kormánypártok győzelme várható

2022. március 22., kedd
Republikon Intézet konferenciája: április 3-án a kormánypártok győzelme várható

„Mondd, te kit választanál?” című kerekasztal-beszélgetésen több választói magatartással kapcsolatos témát, elemzést boncolgattak a szakértők, amiből egyöntetűen arra az álláspontra jutottak, hogy a közelgő országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP győzelme várható.

A konferencián Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője kiemelte, hogy másfél héttel a választások előtt úgy tűnik, az ellenzék nem tudott fölénybe kerülni a billegő körzetekben, sőt, ott is meggyengült, ahol eddig biztos győztesnek tűnt. A kutatóközpont vezetője szerint a kommunikáció a kulcs, és úgy tűnik, a kormány sokkal jobban képes megszólítani a bizonytalanokat.

Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa azt emelte ki, hogy ellenzék utolsó hetes mozgósításában kulcsszerepe lehet a fiataloknak, ráadásul az elsőválasztókat érintő kutatások szerint a körükben jelentős előnye van az ellenzéknek.

A konferencia előadói szerint az ellenzék rosszul mérte fel a tartalékait. Márki-Zay Péter számolt a Fideszből kiábránduló szavazókkal is, de Szabó Andrea szerint ilyenek nincsenek. Hozzátette, hogy a kutatások alapján van 4-5 százalékos réteg, akik lemorzsolódtak a Fideszről a 2018-as választásokhoz képest, de annak kicsi a valószínűsége, hogy ők az ellenzékre fognak most szavazni. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója ezt megerősítette azzal az állításával, hogy stratégiai hiba a Fideszből kiábránduló szavazók voksaiban bízni.

Róna Dániel szerint az ellenzéknek a bizonytalanokra kell inkább koncentrálnia, de a kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz sikeresebben tudta az ő táborukat is megszólítani.

A beszélgetés konklúziójaként a konferencia résztvevői azt állapították meg, hogy
mára a kormánypártok szinte behozhatatlan előnyre tettek szert

A teljes beszélgetés az alábbi videón nézhető meg:

Borítókép: hvg.hu
Forrás: hvg.hu, 444.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.