Politika

Orbán Viktor: a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni

Orbán Viktor: a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni

2022. március 3., csütörtök
Orbán Viktor: a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni

A Mandinernek adott mélyinterjújában a miniszterelnök beszélt többek között az orosz-ukrán konfliktusról, a magyar családpolitikáról és a következő évek terveiről is.

Az oroszok átrendezik a kontinens biztonsági térképét

A miniszterelnök kifejtette, mi vezetett az ukrajnai háborúig: szerinte az oroszok úgy érzik biztonságban magukat, ha semleges területek veszik őket körül, a követeléseik azonban, amik Ukrajnát azzá tették volna, nem lettek teljesítve. Ezért Putyin a háború mellett döntött, ugyanakkor Orbán Viktor leszögezte:

a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni, és aki ezt az utat választja, azt Magyarország egyértelműen elítéli.

Egész Európának a békén kell munkálkodni

Mi békepártiak vagyunk és az ország érdeke, hogy kimaradjon ebből a konfliktusból. A kormányfő lát arra esélyt, hogy diplomáciai keretek között megoldódjon az orosz-ukrán háború. Az interjú készítője felemlíti, hogy Szijjártó Péter felajánlotta Budapestet egy lehetséges béketárgyalás helyszíneként, amire Orbán Viktor úgy reagált:

Minél hamarabb vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz, ezért is ajánlottuk fel, hogy Budapesten kezdődjenek meg a béketárgyalások. De a lényeg, hogy megkezdődjenek. Most egész Európának a békén kellene munkálkodnia.

Kiemelte továbbá, hogy kiegyensúlyozott és korrekt kapcsolatrendszer létezett egészen az utóbbi időkig Magyarország és Oroszország között, amivel az elnökkel korábban megállapodtak, azt mindig betartotta. Ugyanakkor hazánk nem fogja szabotálni az EU-s szankciókat, mert most az a legfontosabb, hogy egyetértés legen az unióban.

Az unió vezetői leszögezték, hogy a szankciók nem fogják érinteni az Oroszországból érkező energia­szállításokat, hiszen ez tönkretenné az európai gazdaságot. A paksi beruházással is ez a helyzet: ha nincs Paks, akkor még több orosz gázt és még drágábban kell vásárolni - mondta Orbán Viktor.

Kalandorpolitika helyett felelős politizálás

A baloldal felelőtlen nyilatkozataival kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy a tapasztalat mellette áll, hiszen ez a harmadik háborúja, mialatt az ország az ő kormányzása alatt áll. Az ilyen időkben akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni.

A kormányzati tapasztalat előnye, hogy tudom, mi az a stratégiai nyugalom: keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen.

-mondta Orbán Viktor, és kiemelte: az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes. Kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség.

Magyarország a következő dolgokkal segít Ukrajnának:

  • az oroszokkal való tárgyalás elősegítése, akár helyszín biztosítása
  • humanitárius segítség (benzin, gázolaj, élelmiszer, alapellátási cikkek)
  • befogadunk minden Ukrajnából menekülőt

A munka és a család összekapcsolására épülő demográfiai politika

A miniszterelnök kérdésre kifejtette, hogy az idei év számos gazdasági intézkedése (családi adókedvezmények, 25 év alattiak szja mentessége, 13. havi nyugdíj stb.) az elmúlt 12 év politikáját támasztják alá; nem választási fogások.  A tizen­harmadik havi nyugdíj első heti részét már tavaly visszaadta a kormány, a családosok számára pedig 2010 óta adnak munkához kapcsolódó kedvezményeket.

Ezek az intézkedések nem állnak összefüggésben azzal, hogy választások lesznek, és nem jelentenek irányváltást ahhoz képest, amit eddig képviseltünk. Politikai stabilitás, pénzügyi stabilitás, transzparens, átlátható gazdaságpolitika, amelynek bevallott célja a munka és a család összekapcsolására épülő demográfiai politika. Ez a mi vonalunk, nem is akarunk erről letérni.

A következő évek terveivel kapcsolatban leszögezte, hogy tovább kell fejleszteni a családpolitikát, ebben a szegmensben is előre kell mennünk nem hátra. Ahogyan az ország gazdasága fejlődött, úgy tudtuk mozaikszerűen összerakni a mostanra kialakult családpolitikát - ez a továbbiakban is így fog folytatódni. Továbbá most, az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódásával méginkább igazzá vált, hogy

Magyarország biztonsága az első, és jól tudjuk, hogy a népvándorlások, a járványok és a háborúk korában csak az erős hadsereg képes garantálni a magyarok biztonságát. A következő évtized a biztonságról fog szólni.

Nem a kormányt kell leváltani, az ellenzéket átalakítani

Az április 3-i parlamenti választásnak most többszörös tétje van. Bár az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltet nevezett ki, Orbán szerint továbbra is Gyurcsány és Bajnai szeretne visszatérni az ország élére. Normális esetben egy választásnak csupán a jó kormányzásról kellene szólnia, mi mégis nemzeti létkérdésként tekintünk rá, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy a kommunisták egy újabb nemzedéke visszajön - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint az európai politika csak akkor lép majd az irányváltás ösvényére, ha egy EU alapító tagállam is konzervatív, kereszténydemokrata szemléletre vált. Addig Magyarország győzelme kevés egy ilyen fordulathoz az unióban.

Addig úgy állítják be a szellemi természetű és stratégiai bal-jobb szembenállást, mintha ez csupán az újonnan csatlakozó, a nyugati fejlődésből kimaradt, még mindig mucsai keleti tagállamok vitája lenne a nyugatiakkal. Ezt a narratívát azzal lehet átvágni, ha az első alapító ország átáll az oldalunkra. 

Ha válságkezelésből járna diploma, nekünk, magyaroknak lenne négy-öt

Az elmúlt tizenkét év összegzésénél a kormányfő kijelentette, hogy a legnehezebb időszakokat mindig a válságok jelentették, amikből bőven adódott 2010 óta. A válságok elhárítása az energiák nagyrészét felemésztette, mégis ezek mellett sikerült talpra állítani a gazdaságot és kiépíteni egy jól működő családtámogatási rendszert.

via Mandiner

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.