Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kásler Miklós szerint a megmentett emberéletek mérhető eredményeként Böjte Csaba megérdemelné a Nobel-békedíjat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Facebook-bejegyzésében emlékeztet, Böjte Csaba testvér a vasfüggöny leomlásakor kezdte papi szolgálatát. Az immáron több mint 3 évtizedes humanitárius tevékenységével lebontotta a Kelet-Közép Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára – fogalmazott Kásler.

Mint írja, az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. Csaba testvér filozófiája az, hogy olyan keresztény alapvetéseket vezessen be az ott élő gyermekek felkarolásánál, amely túlmutat a kulturális különbségeken és a történelmi ellentéteken – olvasható a bejegyzésben.

Mára a Böjte Csaba testvér által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményben több mint 2500 gyermekről gondoskodik.

Kásler megemlíti, Böjte munkájának gyümölcse nem csak ideológiai síkon, hanem számszerűsítve is tetten érhető: gyermekmentő missziójával egy olyan új személetet hozott el ebbe a térségbe, amely a békés egymás mellett élésre sarkalja az ott élőket.

A megmentett emberéletek mérhető eredményeként pedig azt gondolom, a több évtizedes munkájának gyümölcseként, megérdemelné az idei Nobel-békedíjat!”

zárta gondolatait Kásler Miklós.

Előző sztori

Oroszország figyelmeztet: közvetlen összecsapáshoz vezethet a NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése

Következő sztori

Csontozókéssel szúrta hasba ismerősét a hentesként dolgozó férfi