Közélet

Mihálffy Béla: Az április 3-i választások tétje az is, hogy marad-e a kerítés vagy sem

Mihálffy Béla: Az április 3-i választások tétje az is, hogy marad-e a kerítés vagy sem

2022. március 25., péntek
Mihálffy Béla: Az április 3-i választások tétje az is, hogy marad-e a kerítés vagy sem

Évek óta komoly gondot okoz a határmenti településeken az illegális migráció. A bevándorlók létrákkal próbálnak átjutni a kerítésen, de ha az nem is sikerül nekik, akkor előszeretettel dobálják meg az ott állomásozó rendőröket és katonákat.

Mihálffy Béla, a Csongrád-Csanád megyei 2-es számú választókerület Fidesz-KDNP-s képviselő-jelöltje az éjszaka határszemlét tartott a mórahalmi polgárőrökkel.

A képviselő-jelölt úgy fogalmazott, hogy súlyos probléma a migráns helyzet, és minden este egy új csata kezdődik a határvidéken. Az illegális migránsok próbálnak átjutni folyamatosan a kerítésen, valakiknek ez sikerül is. Kiemelte azt, hogy a rendőrök, a polgárőrök és a mezőőrök hősies munkájuknak köszönhetően sikerül a bevándorlókat visszakísérni a határ túloldalára.

Fontosnak tartom azt, hogy a homokhátiak és a szegediek is lássák, hogy április 3 tétje az is, hogy marad-e a kerítés, vagy sem

- emelte ki a térség országgyűlési képviselő-jelöltje. Majd hozzátette, hogy a baloldali politikusok többször elmondták, hogy ők befogadnák azokat az emberek, akikről nem tudni, hogy honnan jöttek, és azt sem tudni, milyen szándékkal akarnak országunkba bejutni.

Ha nem lenne kerítés, és nem lenne őrizet a határon, veszélyben lennének mind a homokháti tanyákon élő, mind pedig a környező falvakban lévő emberek

- hívta fel a figyelmet.

A kerítés mellett a polgárőröktől megtudtuk, hogy a migránsok előszeretettel használják a mórahalmi határvidéket, sokszor és sokan próbálkoznak ott átjutni Magyarországra. Érkeztek hozzájuk vendég polgárőrök is az északabbra lévő megyékből.

Jó, ha több polgárőr van. Több szem többet lát, így többen tudjuk a rendőrség munkáját segíteni

- hangzott el a szemle során.  

A polgárőrök felhívták a figyelmet arra, hogy valószínűleg ott lapultak a kerítés túloldalán akkor is, amikor ott voltunk, csak a nagy fény és hangzavar miatt nem akartak próbálkozni az átjutással. Szerencsére a polgárőrök nem szoktak ellenállásba ütközni, ha rajta kapják az illegális bevándorlókat. Ők maximum csak el szoktak futni, ha éppen úgy érzik, hogy van erre lehetőségük. A polgárőrök felszerelését egy zseblámpa, egy adó-vevő és egy éjjellátó képezi. A mezőőröknél ezek mellé társul egy rendőrbot, egy bilincs és egy gázspray is.

A polgárőrök azt is elmesélték, sűrűn előfordul az, hogy a kerítésen át el kezdik dobálni az ott állomásozó katonákat vagy rendőröket. Ezért ők (a polgárőrök) nem igazán szeretnek lemenni a kerítés közvetlen közelébe, mivel nekik nincsenek meg azok a védekezőeszközök, amikkel ki tudják védeni ezeket az igen kellemetlen támadásokat. Megtudtuk tőlük, hogy leginkább létrákkal szoktak próbálkozni az átjutásnál, de legtöbbször ezt a rendvédelmi szervek meg tudják akadályozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.