Lezuhant egy Magyarországon áthaladó katonai drón Zágrábban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A horvát elnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette, hogy több mint 40 percig tartózkodott a magyar légtérben az a katonai drón, amely eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant a horvát fővárosban.

Pénteken adott róla hírt a horvát sajtó, hogy a Zágráb központjában található Jarun-tó közelében egy azonosítatlan tárgyat láttak becsapódni, melyet aztán robbanás kísért. A helyszínen egy három méteres kráter alakult ki, egy katonai gép nagyobb darabját találták meg a helyén.

A horvát kormány tájékoztatása szerint egy orosz gyártmányú TU-141-es drón csapódott be, amely a magyar légtér felől érkezhetett. 1300 méter magasságból csapódhatott be, igen nagy sebességgel.

Hazánk felett nagyjából 40 percet repülhetett a pilóta nélküli gép, míg Horvátországban csupán 7 percet. A horvát kormány elnöke, Zoran Milanovic eleinte arról beszélt, hogy a gép ukránoké. Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi miniszter főtanácsadója azonban ezt cáfolta.

A horvát elnök szerint bár nem úgy tűnik, hogy ellenük irányult volna az akció, azt azonban kivizsgálják, hogyan lehetséges, hogy több mint egy órát tölt egy katonai gép egy NATO-tag légterében és senki nem veszi észre.

Mivel az ügyben szorosan érintett Magyarország is, ezért a horvát miniszterelnök Mario Nobilo NATO-nagykövettel és Orbán Viktorral is egyeztetett. Megszólalt az ügyben a közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter is, melyben úgy fogalmazott, szorosan együttműködnek a horvát hatóságokkal az ügy kivizsgálásában.

(via HVG)

(Borítókép forrása: Twitter)

Előző sztori

Kulcsfontosságú meccsek előtt a Szedeák

Következő sztori

A Honvédelem szerint észlelve és ellenőrizve volt az Ukrajna felől jött drón