Politika

Lezuhant egy Magyarországon áthaladó katonai drón Zágrábban

Lezuhant egy Magyarországon áthaladó katonai drón Zágrábban

2022. március 11., péntek
Lezuhant egy Magyarországon áthaladó katonai drón Zágrábban

A horvát elnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette, hogy több mint 40 percig tartózkodott a magyar légtérben az a katonai drón, amely eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant a horvát fővárosban.

Pénteken adott róla hírt a horvát sajtó, hogy a Zágráb központjában található Jarun-tó közelében egy azonosítatlan tárgyat láttak becsapódni, melyet aztán robbanás kísért. A helyszínen egy három méteres kráter alakult ki, egy katonai gép nagyobb darabját találták meg a helyén.

https://twitter.com/ProductiehuisEU/status/1502235335303970816?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502235335303970816%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20220311_Magyarorszag_felol_erkezett_a_Zagrabban_lezuhant_orosz_katonai_gep

A horvát kormány tájékoztatása szerint egy orosz gyártmányú TU-141-es drón csapódott be, amely a magyar légtér felől érkezhetett. 1300 méter magasságból csapódhatott be, igen nagy sebességgel.

Hazánk felett nagyjából 40 percet repülhetett a pilóta nélküli gép, míg Horvátországban csupán 7 percet. A horvát kormány elnöke, Zoran Milanovic eleinte arról beszélt, hogy a gép ukránoké. Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi miniszter főtanácsadója azonban ezt cáfolta.

A horvát elnök szerint bár nem úgy tűnik, hogy ellenük irányult volna az akció, azt azonban kivizsgálják, hogyan lehetséges, hogy több mint egy órát tölt egy katonai gép egy NATO-tag légterében és senki nem veszi észre.

Mivel az ügyben szorosan érintett Magyarország is, ezért a horvát miniszterelnök Mario Nobilo NATO-nagykövettel és Orbán Viktorral is egyeztetett. Megszólalt az ügyben a közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter is, melyben úgy fogalmazott, szorosan együttműködnek a horvát hatóságokkal az ügy kivizsgálásában.

(via HVG)

(Borítókép forrása: Twitter)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.