Közösség

Kárpátaljai családoknak nyújt menedéket a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Kárpátaljai családoknak nyújt menedéket a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

2022. március 1., kedd
Kárpátaljai családoknak nyújt menedéket a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

A segélyszervezet 120, Ukrajnából érkezett menekültnek nyújt szállást a Szegedtől 10 kilométerre fekvő Zöldfás Lelkigyakorlatos házban.  Az orosz-ukrán háború miatt otthonukat vesztett kárpátaljai magyarok a következő hetekben a Szeged-Csanádi Egyházmegye vendégei lesznek. A házigazdák jogi és egészségügyi támogatás mellett lelki segítséget is nyújtanak a katonai konfliktus elől menekülőknek.

A családok a karitász önkénteseinek segítségével jutottak Szegedre, a határon ragadt hozzátartozókat Záhonyból szállították ide.

Teljeskörű segítségnyújtás

Az önkéntesek minden szükséges intézkedést megtesznek a fegyveres harcok elől menekülő családok lelki és fizikai jólétének érdekében. A megérkezéskor Covid-teszten és egészségügyi állapotfelmérésen esnek át, felmérik gyógyszerszükségleteiket, a kismamáknak terhesgondozást biztosítanak. A szálláson orvos és egészségügyi személyzet is tartózkodik.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász jogi segítséget is nyújt az Ukrajnából érkezőknek: jogász és tolmács is rendelkezésükre áll.  Emellett az önkéntesek kapcsolatban állnak a konzulátusokkal, a kormányhivatal és az idegenrendészet munkatársaival a hazájukat elhagyni kényszerülők hivatalos ügyeinek intézése érdekében.

A komfortos szálláshelyen a családokat külön szobákban helyezik el, napi négyszeri, teljes körű étkezést és vitaminokat kapnak. A rászorulók lelki támogatásáról is gondoskodnak: pszichológus mellett, teológusok, hitoktatók és szerzetesek is beszélgetnek velük, segítve a háború okozta trauma feldolgozását.  A gyermekek számára játszósarkot biztosítanak, ahol önkéntesek foglalkoznak velük. A napi program részét képezi a közös imádság is.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei abban is segítenek, hogy azok a családtagok, akik már régóta Magyarországon dolgoznak, eljussanak munkahelyükre.

Útba értek az adományok

Az egyházmegye karitásza tematikus adománygyűjtést szervezett, ezeket az adományokat a vendégek rendelkezésére bocsájtották. Többek között bébi- és kisgyermek ruhákat, pelenkát, meleg holmikat, higiéniai- és tisztálkodószereket kaptak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász komoly felajánlásokat kapott a Szegedi Tudományegyetemtől, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivataltól, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatától, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatótól, a Karitáció Alapítványtól, az ÁGOTA Alapítványtól és a L.É. T. Egyesülettől.  A cégek, szervezetek mellett családoktól is érkeztek adományok a háború elől hazánkba menekülteknek.

A Magyarországra érkezett, Szeged mellett tartózkodó, mintegy 30 kárpátaljai család megsegítésére továbbra is várja a felajánlásokat az egyházmegye segélyszervezete.  A hazájukat, otthonaikat hátra hagyó családok számára

a pénzbeli adományokon kívül szívesen fogadnak meleg felnőtt és gyermek ruházatot, tartós élelmiszert, konzervet, gyümölcsöt, gyümölcslevet, édességet, tisztálkodószereket és pelenkát.

Az adományokat a karitász szegedi, a Csongor tér 12. szám alatt működő központi irodájában adhatják le a segítő szándékú emberek. Kérdéseikkel, felajánlásaikkal kapcsolatos hívásaikat a szervezet két munkatársa: Ancsa-Molnár Hajnalka a 06 20 828-9972-es, és Szabó Orsolya Anna a 06 30 510-1774-es telefonszámon várja.

A segíteni szándékozók pénzbeli felajánlásokat is tehetnek: a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886-00000000 számlaszámára utalhatnak. A közleménybe kérjük, tüntessék fel „a kárpátaljai családok megsegítésére”. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász a már említett harminc család mellett, Ásotthalmon és más településeken is biztosít szállást az Ukrajnából érkezett menekülteknek. Ők pénzbeli támogatáson felül meleg ruhákat és gyermekholmikat is kaptak a segélyszervezettől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.