Közélet

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát

2022. március 17., csütörtök
Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI), a rendezvényre négyszáz középiskolás diákot és felkészítő tanárait várják - közölte a digitalizációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az IOI logóötlet-pályázatának nyerteseit díjazó rendezvényen elmondta: az IOI három évtizedes múltra visszatekintő verseny, száz ország középiskolás diákjai mérkőznek meg egy programozási versenyen.

"Óriási dolognak" nevezte, hogy 2023-ban Magyarország ad otthont a versenynek a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem rendezésében.

Hozzátette: augusztus 28-a és szeptember 4-e között mintegy 400 tehetséges középiskolás diákot és felkészítőiket várják a versenyre.

Mint mondta, a rendező ország feladata, hogy egyedi logót tervezzen, amely képviseli a folyamatosságot, de egyedi, jól felismerhető, modern és magán hordozza a rendező ország sajátosságait. Hozzátette: 2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója is.

Solymár Károly Balázs elmondta: a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ötletpályázatot írt ki, hogy az ötleteket a végleges logó elkészítésekor felhasználják. A pályázatra 74 pályamunka érkezett, a zsűri 26-os szűkített listából választotta ki az első három helyezettet, a három nyertes pályamű elkészítőit csütörtökön díjazták, a díjakat Solymár Károly Balázs és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.

Harmadik helyezett lett Péceli Tímea Mónika, aki magyar motívumokat használt fel a logóhoz, második helyezett lett Wolcsánszky Krisztián, aki az IOI karikákba álmodta bele a magyar színeket és első helyezést ért el Hartauer Gábor, aki a szegedi dóm sziluettját használta fel a logóhoz.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.