Közélet

Gulyás Gergely: Lesz elég üzemanyag, a benzinárstop is marad

Gulyás Gergely: Lesz elég üzemanyag, a benzinárstop is marad

2022. március 10., csütörtök
Gulyás Gergely: Lesz elég üzemanyag, a benzinárstop is marad

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a benzinárstopról és az üzemanyag-ellátásról.

Már a kormányinfó elején Gulyás Gergely leszögezte, hogy marad a benzinárstop, és valótlan híresztelések voltak azok, hogy nincs üzemanyag. Kiemelte, hogy a Mol képes ellátni az egész országot, és csak a pánikkeltés miatt nőtt meg az üzemanyagfogyasztás.

A kormány három döntést hozott a pánikszerű tankolás elkerülése céljából:

  • A 7,5 tonna feletti gépjárműveknek, kamionoknak és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kutakon lehet tankolni, ahol piaci ára van az üzemanyagnak. Ez alól kivételt képeznek a mezőgadasági erőgépek.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást a terjesztők ellen. Azokkal szemben is eljárás fog indulni, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

A rendelet ma (csütörtök) este 10-től lép életbe.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is megnyugtatott mindenkit: a cég finomítói zavartalanul működnek, a kőolajvezeték is ugyanúgy szállítja az üzemanyagot mint eddig. Hozzátette, hogy a Molnak van elegendő készlete ahhoz, hogy a magyaroroszági teljes üzemanyagfogyasztást ellássa. Hernádi Zsolt is kiemelte, hogy a pánikvásárlás miatt megnőtt a töltőállomások forgalma, de aggodalomra nincs ok.

A fotó illusztráció, forrása: mandiner.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.