Politika

Cseh Katalin Ukrajnába küldendő fegyverekről beszélt, Mihálik Edvin hallgat!

Cseh Katalin Ukrajnába küldendő fegyverekről beszélt, Mihálik Edvin hallgat!

2022. március 22., kedd
Cseh Katalin Ukrajnába küldendő fegyverekről beszélt, Mihálik Edvin hallgat!

Noha vehemensen cáfolják, durván ráégett az ellenzékre az a narratíva, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldtek volna Ukrajnába harcolni az oroszokkal. Ebben nagy szerepe van Fekete-Győr Andrásnak és Márki-Zay Péternek is. Előbbi ugyanis korábban azt hangoztatta, hogy

Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára"; majd a baloldal miniszterelnök-jelöltje is elsők között jelentette ki az orosz-ukrán háború kitörésekor, hogy

akár katonákat is hajlandó lenne küldeni Ukrajnába,

ha a NATO úgy döntene.

Cseh Katalin is fegyverek szállításáról beszélt

Most előkerült egy felvétel, amin Cseh Katalin, a Momentum egyik alapítója és Európa Parlamenti képviselő elismerően beszél Fekete-Győr korábbi véleményéről, és ő maga is fegyverek szállításáról értekezik, hozzátéve, hogy Orbán Viktor már szinte csak egyedül ellenzi a fegyveres segítséget.

"Egészen elképesztő mennyiségű fegyver érkezik Ukrajnába Nyugatról. Olyan légvédelmi eszközök is, amiket talán hatékonyan tudnak használni az orosz légierő ellen, tehát ez mindenképpen nagyon fontos!

- magyarázza Cseh Katalin a videóban.

"Február elsején írt Fekete-Győr András egy publicisztikát arról, hogy lehet, hogy ez nem lenne egy rossz gondolat, hogy

a háborút amúgy fegyverekkel vívják és hát mostanra Orbán Viktor annyira egyedül maradt ennek az ellenzésével, hogy szerintem nagyjából így az egész Európai Unióból hát alig van olyan ország, aki ezt mondja és a régióból biztos nincs.

-vélekedik a fiatal politikus, aki szerint "az egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának avval, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút".

A Momentum EP-képviselője ezzel maga is erősíti azt a narratívát, hogy

Magyarországnak is fegyvereket kellene szállítani Ukrajnába.

Ezt nehéz lenne ugyanis másként magyarázni.

Szegedi politikusok is hadba küldték volna Magyarországot

Borsik Viktor és Mihálik Edvin (Fotó: Mihálik Edvin hivatalos oldala)

Az EgyetemTV Metszéspont című műsorának korábbi adásában szegedi politikusok vitába szálltak egymással, többek között az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is. Heves indulatok közepette erős kijelentések is elhangzottak – írtuk meg akkor.

„Két hete Borsik Viktorék még, ha jól értettem, Fekete-Győr Andrással katonákat küldtek volna, meg fegyvereket Ukrajnába.”

– kezdte a vitát Német Ferenc a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Borsik Viktor, a szegedi Momentum elnökségi tagja és pártjuk ifjúsági tagozatának országos alelnöke nem is próbálta ezt tagadni. Pontosításként annyit tett hozzá akkor, hogy csak akkor küldenének magyar katonákat az ukrán frontra, ha a NATO megtámadja Oroszországot. Ez utóbbi kijelentés teljes képtelenség.

https://youtu.be/EDWAq2HblLQ?t=149

Az USA is világossá tette, hogy nem fog katonailag beavatkozi, nem küldenek katonákat. A NATO sem teheti ezt meg – tiltja ugyanis az Észak-Atlanti Szövetség egyik cikkelye, a szövetség ugyanis csak védekezhet, célját tekintve is védelmi szervezet, nem támadhat (egyetlen, speciális esetet leszámítva, de akkor a teljes szövetség egyhangú támogatása kell). Márpedig

AZ AZ ORSZÁG, AMELY SZERVEZETTEN KÜLDENE KATONÁKAT HARCOLNI AZ UKRÁNOKAT SEGÍTVE, AZ MAGA IS A HÁBORÚ RÉSZESÉVÉ VÁLIK, HADBAN ÁLLNA OROSZORSZÁGGAL.

Kifarolás, kidumálás, szómágia

Miután világos lett az ellenzéknek, hogy igen veszélyes kijelentéseket tettek, erőteljesen megpróbálták finomítani és kidumálni korábbi vehemens nyilakozataikat. Mindezek előtt azonban a kormánypártisággal nehezen vádolható Török Gábor politológus is figyelmeztette őket, mekkora hibát követtek el:

“(ORBÁN VIKTOR) SZERENCSÉJE, HOGY AZ ELLENZÉK TOVÁBBRA IS SEGÍTSÉGÉRE SIET: ILYEN HELYZETEKBEN EGYETLEN ROSSZ MONDATOT MONDHAT AZ ELLENZÉK, ÉS AZT MÁR – A HÁBORÚBA KÜLDÖTT MAGYAROKRÓL ÉS FEGYVEREKRŐL BESZÉLVE – A HÁBORÚ ELŐTTI NAPOKBAN MEG IS TETTE MÁRKI-ZAY PÉTER”.

Márki-Zay Péter azonban nem akarta elismerni, hogy mit mondott, és szerinte mindenki félreértette és/vagy szándékosan félremagyarázta a szövegét. Végül közölte, feljelentést tesz rémhírterjesztés miatt. Nem kellett sokat várni, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ reagáljon Márki-Zay bejelentésére, mégpedig úgy, hogy tételesen, dátum szerint visszaidézték - egyebek mellett - saját szavait.

https://szegedma.hu/2022/03/katonak-fegyverek-visszaideztek-marki-zay-peternek-marki-zay-petert

Mihálik Edvin hetek óta hallgat, de a kamu hírt nem veszi le

Lapunk közel három hete már kérdéseket küldött mások mellett Mihálik Edvinnek is, mert szerettük volna ismertetni az ő álláspontját is a témában. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy

  • Ő is fegyvereket küldene Ukrajnába? Ha igen, akkor pontosan milyen fegyvereket? (Kézifegyvereket, lőszert, gyalogsági harcjárműveket, tankokat, vadászgépeket?)
  • Ő szerinte is magyar katonákat kellene küldeni az orosz-ukrán háborúba?
  • Zelenszkij elnök idegenlégiót szervez Ukrajna védelmére. Átfutott-e a fején, hogy csatlakozik?
  • Ha nem, miért nem?
  • Ha lenne nagykorú gyereke, elküldené a háborúba?
  • Biztatna-e másokat arra, hogy az ukrán idegenlégióban harcoljon?
  • Tudta azt, hogy a NATO megállapodás értelmében támadó hadműveletre nem, csak védekezésre vonatkozhat hadviselési kötelezettségünk?

Mihálik egyelőre nem válaszolt ezekre a kérdésekre, ha megteszi, ismertetni fogjuk az álláspontját.

Érdekes ez a hallgatása most, ugyanis a háború kirobbanásának elején közösségi oldalán durva álhírt közölt, miszerint Magyarország megvétózta az oroszok elleni szankciót. Ez az ominózus kamu-posztja azóta is szerepel a fiatal, feltörekvő politikus közösségi oldalán;

A NYILVÁNVALÓ HAZUGSÁGOT NEM TÖRÖLTE LE ÉS NEM KÉRT MIATTA ELNÉZÉST SEM, HOGY MEGTÉVESZTETTE KÖVETŐIT.

Félmillió menekültről gondoskodik már Magyarország

Tény, hogy Magyarország az elsők között ítélte el Oroszországot, Orbán Viktor kimondta, hogy agresszorként viselkedik Oroszország, és minden szankciót, amelyről EU-s döntés született, azonnal támogatott hazánk is. Eközben humanitárius segítséget ad Magyarország Ukrajnának, immár közel 500 ezer menekültet fogadott be az ország. Mindezek mellett a magyar kormány határozott célja továbbra is az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, senki – egyik állam, vagy szervezet – se tudja belekeverni a magyarokat a harcokba és a háborús konfliktusba. Mindezek mellett fontos cél az is, hogy Magyarország energiaellátását semmi ne veszélyeztesse,

NE A MAGYAROK FIZESSÉK MEG A HÁBORÚ ÁRÁT

– mondja a kormány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.