Gazdaság

A szegedi Sberbank is megkezdte az ügyfelek kártalanítását

A szegedi Sberbank is megkezdte az ügyfelek kártalanítását

2022. március 2., szerda
A szegedi Sberbank is megkezdte az ügyfelek kártalanítását

A magyar Sberbanknak nagy összegű betétje ragadt bent az osztrák anyabankban, ezért úgy döntöttek, hogy végelszámolják. Ugyanakkor Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerint a magyar bankrendszer továbbra is stabil. A Sberbank ügyfelei a továbbiakban az Országos Betétbiztosítási Alaptól kaphatnak kártalanítást országszerte, így Szegeden is, mutatjuk, hogyan.

A magyar Sberbank végelszámolásáról az döntött, hogy az Egységes Szanálási Testület (SRB) az osztrák anyavállalattal szemben tette ezt meg, ahol a magyar leányvállalatnak nagy összegű betétje volt. Ezért - súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt - az MNB visszavonta a bank tevékenységi engedélyét és végelszámolásba kezdett.

A magyarországi Volksbank Zrt. osztrák tulajdonosát, a Volksbank International AG-t 2012-ben vásárolta meg a Sberbank Russia. Így aztán később a Volksbank Magyarország is felvette a Sberbank nevet.

Az ügyfelek érdekében az MNB megpróbálta megnyugtatóan rendezni a helyzetet, de ennek kísérlete eredménytelenül ért véget. A kétnapos bankszünnapot követően ma újra kinyithatnak a bank fiókjai, hogy az ügyfeleiket kártalanítsák.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig - jelen árfolyamon több mint 36 millió forintig - helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

Az MNB alelnöke szerint a Sberbankkal helyzete egyedi eset, a magyar bankrendszer stabilan működik, a kitettségek nem érintik veszélyesen sem a a biztosítókat, sem a bankokat, sem a pénzügyi szolgáltatókat.

Hogyan igényelhetünk kártérítést?

A kártalanítási összeghez háromféle úton juthatnak hozzá az érintett betétesek:

  •  ha van más banknál számlája, akkor az OBA honlapján elérhető, kitöltött számlaszám-bejelentő formanyomtatvány kitöltésével tud ott jelentkezni a pénzéért.
  • Ha nincs másik banknál számlaszám, akkor lesznek olyan kifizető bankok, amelyeknél egy megfelelő igazolást követően számlaszámot lehet nyitni, és ide fog utalni az OBA.
  • A harmadik lehetőség pedig a postai kézbesítés, de csak a kisebb összegű kifizetések esetében.

Az MNB alelnöke szerint az OBA az elmúlt 29 évben mindig határidőn belül teljesítette a kifizetéseket. Emellett úgy vélte, hogy mivel a magyar Sberbanknak egyébként egészséges hitelportfóliója volt, ezért várhatóan gyorsan találnak majd vevőt rá, ezért akinek 100 ezer euró feletti betétje van, további térülésekre számíthat.

(via Index, 444)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.