Politika

A Honvédelem szerint észlelve és ellenőrizve volt az Ukrajna felől jött drón

A Honvédelem szerint észlelve és ellenőrizve volt az Ukrajna felől jött drón

2022. március 11., péntek
A Honvédelem szerint észlelve és ellenőrizve volt az Ukrajna felől jött drón

Magyarország légterébe lépésétől végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta a magyar légtérvédelem a Zágrábban lezuhant drónt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

Mint azt pár órája mi is megírtuk, Zágrábban lezuhant egy Ukrajna felől érkező drón, amely előtte több mint 40 percig tartózkodott Magyarország légterében. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja, a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata csütörtök éjszaka észlelt egy repülő tárgyat a magyar légtérben, amely a radarképernyőn időnként feltűnt.

A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaznak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett - írták.

A HM kiemelte, hogy a 700 km/h-s sebességgel közlekedő drónt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből - áll a közleményben.

Megjegyezték, hogy az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, akkor az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légi járművet nem találtak ott.

A közleményben azt is hozzáteszik, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják. A HM az MTI információi szerint provokációtól tart, nem akarja, hogy valamilyen indokolatlan intézkedés miatt Magyarország belekeveredjen a háborúba. Ezért először ellenőriznek és csak indokolt esetben intézkednek, ha a jármű képes fegyver szállítására.

A NATO-szövetségesek közösen vizsgálják az esetet

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában megerősítette azokat az információkat, melyeket a Honvédelmi Minisztérium a közleményében megemlített, hozzátéve, hogy a déli órákat követően a délutáni órákban is felszálltak a Gripenek egy azonosítatlan repülő tárgy miatt, azonban ahogy a déli órákban, úgy most sem avatkoztak közbe.

Azt is elmondta, hogy a NATO-szövetségesekkel szoros együttműködésben, különösen az érintett tagországokkal (Horvátország és Románia) vizsgálják az eset körülményeit.

,,Mivel a szomszédságban háború van, ezért rendkívül fontos, hogy a Honvédség megfontoltan és higgadtan járjon el. Ez ezekben az esetekben így volt és így is lesz." - mondta Szijjártó.

Hozzátette, garantálni kell, hogy Magyarország semmilyen módon ne keveredjen bele a szomszédban folyó háborúba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.