KÉPGALÉRIA!

Olasz est a Szegedi Kortárs Balett színpadán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Danza címmel tart új bemutatót a Szegedi Kortárs Balett, a két egyfelvonásos darab koreográfusa Enrico Morelli és Walter Matteini.

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a produkció csütörtöki fotóspróbája előtt elmondta, az olasz táncélettel folyamatos a társulat kapcsolata, már 1993-ban éppúgy három olasz művész táncolt az együttesben, ahogy jelenleg is.
    Korábban is több olasz koreográfussal dolgozott együtt az együttes. Enrico Morellivel 2015-ben kezdték el a közös munkát, és immár ötödik darabját készíti a társulattal, így szinte házi koreográfusuknak tekintik – közölte a táncművész, koreográfus. 

Az Elégia című darabot koreografáló Enrico Morelli úgy fogalmazott, a pandémia és a karantén idején kiderült, mennyire fontos, hogy törődjünk magunkkal és hogy odafigyeljünk másokra. A koreográfia nem egy történetet mesél el, hanem ezt a lelkiállapotot kívánja átadni a nézőknek. Az érzés bemutatásához jelentősen hozzájárul Ludwig van Beethoven és Johannes Brahms zenéje.


    Walter Matteini elmondta, darabja Bernard Marie Koltes Örökség című művén alapszik. Az érzelmekkel teli drámát kevés alkalommal dolgozták fel, különösen tánc formájában. A családról, az azon belüli érzelmekről szóló mű középpontjában az a kérdés áll, milyen mértékben határozhatják meg a szülők gyermekeik jövőjét. Az előadás zenei világa széles skálán mozog: Bach és Vivaldi mellett olyan kortárs zeneszerzők művei is hallhatók, mint Arvo Part és Max Richter.


    A darabok díszletét és jelmezeit Bianca Imelda Jeremias, a fényeket Szabó Dániel és Stadler Ferenc tervezte.


    Pataki András, a társulat igazgatója elmondta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet támogatásával létrejött produkció fővárosi bemutatóját március 4-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
    Az igazgató hangsúlyozta, amellett hogy nemzetközi művészekkel dolgoznak együtt, igyekeznek külföldön is bemutatkozni, a járvány azonban többször is lehetetlenné tette a vendégjátékokat. Az együttes március 9-én a Carmina Burana című táncjátékkal vendégszerepel a Dubai Expón. Márciusban a Bartók Tavasz részeként Győrött és Debrecenben a játsszák a Concerto című darabot, a hónap végén pedig Brüsszelben vendégszerepelnek.

via MTI/Fotó: Sándor Judit

Előző sztori

Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet

Folyamatosan frissülő hírfolyam
Következő sztori

Tovább folytatódik az orosz invázió Ukrajnában