Kultúra

Honfoglaló kalandokkal nyit a Móra-múzeum

Honfoglaló kalandokkal nyit a Móra-múzeum

2022. február 10., csütörtök
Honfoglaló kalandokkal nyit a Móra-múzeum

Az elmúlt hetekben szorgos munka folyt a Kultúrpalota falai mögött: lebontották a tavalyi időszaki kiállításokat és megépítették az új tárlatot, melynek középpontjában a honfoglalók, kalandozók állnak.

Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, melyek hazánk leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá. A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

A kiállítás a leletek alapján körvonalazza például a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Így megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan is jutottak rabszolgákhoz.

A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk például egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat akár fel is próbálhatunk. A jurtákat a honfoglalók nemezzel fedték le, a szerkezetek felállítása és lebontása mindig a nők feladata volt.

A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet területét, a régészek és velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül az érdeklődők is régésznek érezhetik magukat látogatásuk során, emellett antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

Móra Ferenc Múzeum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.