Hétfőtől a szegedi cégek és civil szervezetek is pályázhatnak e-cargo biciklik beszerzésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február 7-én indul a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó, 400 millió forint keretösszegű pályázat első szakasza, amely a városi térségekben szállítási tevékenységet vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégeknek, gazdasági társaságoknak, valamint civil szervezeteknek nyújt segítséget elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséhez

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára vasárnap jelentette be a pályázat startolásának időpontját és részleteit.

Akár a teljes vételár felét kifizeti az állam

A magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargo biciklit vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől, utófinanszírozott támogatással, amelynek mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint. Továbbá támogatja az állam kerékpáronént egy pótakkumulátor beszerzését is. A beszerezni kívánt eszközöknek a következő tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzenek:

  • elektromos segédmotorral felszerelt,
  • pedálhajtású,
  • kifejezetten teherszállításra kialakított felületű kerékpárok
  • legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet
  • olyan új biciklik, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását,
  • vagy ha elérné a 25 km/h sebességet
  • a hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot,
  • valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is
        

A kormány az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak eléréséért a közlekedés minden területén támogatja az elektromos járművek terjedését. Úgy gondolják ugyanis, hogy a zöld átmenetnél nem pluszterheket kell az emberekre rakni, hanem sokkal fontosabb olyan pályázati konstrukciók kialakítása, amelyekbe bevonhatják a lakosságot, és hozzájárulnak a költségek csökkentéséhez is.

-mondta Steiner. Az államtitkár kifejtette továbbá, bíznak abban, hogy a jövőben egyre több elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár közlekedik majd az utakon, mert ezek több területen nyújtanak alternatívát. Így például sokszor egy hagyományos kisteherautót is ki lehet velük váltani, és az elektromos rásegítés miatt a környezet állapotának javításához is hozzájárulnak.   

Az érdeklődők a pályázat első szakaszában február 11-ig igényelhetik a támogatást, a következő fordulóban erre március 7-11. között lesz lehetőségük – olvasható az ITM közleményében.

via MTI / Kiemelt kép: ebikeshop.hu

Előző sztori

A Fidesz megmutatta, hogyan lehetne milliókat keresni Márki-Zay “segítségével”

Következő sztori

A szegedi Guinness-rekorder lufihajtogató az Eiffel tornyot is elkészíti