Közélet

Február 25-e, egy emléknap: Áldozatsor A-tól Zs-ig

Február 25-e, egy emléknap: Áldozatsor A-tól Zs-ig

2022. február 25., péntek
Február 25-e, egy emléknap: Áldozatsor A-tól Zs-ig

A hét utolsó munkanapja volt. A gyár portáján még az utolsóként érkezők nyomkodták sietősen kartonjaikat a blokkolóórába. A falon a tépkedős naptár mutatta a dátumot: február 25., péntek. Az öreg portás le akarta tépni, hogy hétfőre lapozhasson, de meggondolta. Hátha valaki ezt is félremagyarázza, s neki baja lesz.

Azon a télutót sejtető napon az üzemi konyha előkészítőjében két lány meg a nagydarab hentes szorgoskodott, Panni néni a kondérnál ügyködött, segédje a sütők száját nyitogatva igazgatta a húst. Mindenki példásan igyekezett, hát persze, nem jó idők jártak, az 1949-es évet írták. Ráadásul hírét vették, hogy az igazgatói értekezleten elhangzott: „nem megfelelő személyek” dolgoznak a konyhán, vigyázni kell, nehogy szabotázs történjék. A főszakács sorra járta az állásokat. Feszült volt, nagy gonddal ellenőrzött, nehogy becsússzon akár egyetlen kis hiba. Ő is tudott a nacsalnyikok ellenségkereső buzgalmáról, csak azt nem sejtette, hogy a feje felett máris viharfelhők gyülekeznek.

A bérelszámoló irodában Vasné aznap kedvetlenül tologatta a papírokat. Mindegyre a kolléganők tekintetét kereste, de azok a kis tekerős számológépeik fölé görnyedtek, szótlanul osztottak-szoroztak. A pletyka gyorsan terjedt, mindenki hallotta a szóbeszédet „a bérszámoláshoz beépült ellenséges érzületű személyekről”. Ha ellenséget keresnek köztük – gondolta Vassné –, ki másra gondolhatnak, ha nem rá, a kulák lányára. Álmatlan éjszakákon szinte hallani vélte a csabai tanácselnöknő szavait, aki a tanúk szerint telefonon ezt üzente a pesti pártközpontba: „Elvtársak, máma kulákot akasztunk.”

A gyártáselőkészítőben Simon, a fiatal technikus a tízórai-szünetben fehér papírt tett maga elé, írni kezdett: „Tisztelt Szerkesztőség!” Előző este határozta el, hogy olvasói levelet küld a helyi lapnak. Az ötletet Rózsi, a kőműves brigádvezető adta, aki újságcikkben tett hűségnyilatkozatot: „Sztálin elvtárs adott értelmet életünknek…” Simon gondolta, tán ez lehet a mentőöv. A napokban valamit elrontott, és amikor a gyűlésen a párttitkár szabotőrökről beszélt, megrettent: a célzás netán neki szólt? Ezért előre menekült. Mindent beleölt abba a cikkbe. Még a tisztességét is.

Egy napon az étkezdében néhány munkás enyhe ételmérgezést kapott. A főszakácsot letartóztatták, újságcikk jelent meg a „gyilkos tervről”, s kész volt a vád: szabotázs. Az irodista asszony kilépett, mielőtt lelepleznék, mint „ellenséget”, s menekült az ország másik végébe. A fiatal technikus megúszta. Hűségcikke segített. Csak az önbecsülése csorbult ki. Örökre.

Három ember – egy rendszer áldozatai. Igaz, őket nem gyilkolták meg, mint sokakat. Nekik „csak” az életüket tették tönkre. S nem érhették meg azt sem, hogy rájuk, meg az A-tól Zs-ig tartó sokaságra emlékezzenek az utódok február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.