Közélet

Csaknem ezermilliárd forint maradhat már idén a családoknál

Csaknem ezermilliárd forint maradhat már idén a családoknál

2022. február 17., csütörtök
Csaknem ezermilliárd forint maradhat már idén a családoknál

Az idén összességében csaknem ezermilliárd forint maradhat a családoknál adókedvezményekből. A családi adókedvezmény összegével például a gyermekes szülők "fizetése is több lehet", mégis sokan felejtik el időben igénybe venni azt - mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy minden érintett fizetése már az év elején több legyen a neki járó adókedvezmény összegével - hangsúlyozta a parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan feledkeznek meg a kedvezményről:

  • 2020 januárjában csak 38 ezren vették igénybe a négy- vagy többgyermekes anyáknak járó adókedvezményt,
  • 2020 decemberben már 44 ezren
  • 2020 januárjában 664 ezren vették igénybe a családi adókedvezményt
  • 2020 júniusban 687 ezren éltek vele

Nem vész el a pénz

Természetesen azoknak a szülőknek, akik a januári bérszámfejtési határidőt lekésték, nem vész el a családi kedvezményük. Az érintettek a gyermekekre tekintettel járó összeget legkorábban jövőre az szja-bevallásukban kérhetik vissza - mondta Tállai András.

Az igénybevételről nyilatkozni a legegyszerűbb az adóhivatal online nyomtatványkitöltő alkalmazásával (ONYA), ahol a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel is, de az érintettek megtehetik ezt a munkáltatójuknál is.

Tállai András kitért arra is, hogy a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni. Amellett, hogy a korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, a kormány számos, családokat segítő intézkedést vezetett be, így például a gyermekeseknek járó otthonteremtési kedvezmények, a hitelmoratórium, illetve a nemzetközi adózás történetében egyedülálló szja-visszatérítés - ismertette.

Az államtitkár felidézte, hogy a családi adókedvezmény új szabályrendszerét rögtön a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás. Az eredményeket pedig leginkább a statisztika igazolja, amely szerint míg 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi adókedvezményben részesültek a szülők, addig az idén a családoknál hagyott összeg eléri az ezermilliárd forintot.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.