A kormány hat, gyors intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, György László tegnap a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben adott hírt arról, hogy tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a kisbenzinkutak gazdasági helyzetét megsegítsék az üzemanyagár-stop miatt kialakult helyzetben.

Mint arról a SzegedMa több cikkében is beszámolt, a kormány még tavaly ősszel 480 forintra maximalizálta az üzemanyagok árát, amely intézkedést nemrégiben május 15-ig meghosszabbítottak. Az autósok számára üdvözítő volt a hír, azonban a töltőállomások – főleg a kisbenzinkutak – egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a működésükhöz szükséges pénzt. A kormány felismerve a helyzetet hat, gyors intézkedést hozott a megsegítésükre – írta az államtitkár.

  1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  2. Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  5. 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

György László leírta, hogy további egyeztetések fognak történni az ügyben, hiszen a kormány célja, hogy a vidéki és kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon: a közvetlen támogatások mellett ezért adnak az érintett töltőállomásoknak olyan segítséget, amely versenyképesebbé teheti őket.

A hat felsorolt pontból láthatóan a 2. és a 3. jelent közvetlen veszteségcsökkenést, a többi egyéb tevékenységek (pl. hitelfelvétel, beruházás) esetén ad segítséget.

Kiemelt kép: György István Facebook oldala

Előző sztori

Virtuális kiállítást ,,nyitott” a Móra Ferenc Múzeum

Következő sztori

Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított Ukrajna ellen