Gazdaság

A kormány hat, gyors intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

A kormány hat, gyors intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

2022. február 24., csütörtök
A kormány hat, gyors intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, György László tegnap a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben adott hírt arról, hogy tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a kisbenzinkutak gazdasági helyzetét megsegítsék az üzemanyagár-stop miatt kialakult helyzetben.

Mint arról a SzegedMa több cikkében is beszámolt, a kormány még tavaly ősszel 480 forintra maximalizálta az üzemanyagok árát, amely intézkedést nemrégiben május 15-ig meghosszabbítottak. Az autósok számára üdvözítő volt a hír, azonban a töltőállomások - főleg a kisbenzinkutak - egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a működésükhöz szükséges pénzt. A kormány felismerve a helyzetet hat, gyors intézkedést hozott a megsegítésükre - írta az államtitkár.

  1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  2. Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  5. 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

György László leírta, hogy további egyeztetések fognak történni az ügyben, hiszen a kormány célja, hogy a vidéki és kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon: a közvetlen támogatások mellett ezért adnak az érintett töltőállomásoknak olyan segítséget, amely versenyképesebbé teheti őket.

A hat felsorolt pontból láthatóan a 2. és a 3. jelent közvetlen veszteségcsökkenést, a többi egyéb tevékenységek (pl. hitelfelvétel, beruházás) esetén ad segítséget.

Kiemelt kép: György István Facebook oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.