Tumoros betegségek korai felismerését segíti egy új szegedi kutatás

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Daganatos betegségek korai diagnosztikáját, monitorozását és személyre szabott terápiáját segítő kutatási program zárult le Szegeden. A négyéves, uniós támogatással megvalósult projektben informatikai, daganatkutatási és közvetlenül a betegellátásban is tevékenykedő tagokból álló öttagú konzorcium vett részt – írja az MTI.

A projekt eredményeit bemutató csütörtöki konferencián Pankotai Tibor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) patológiai intézetének kutatója elmondta, Magyarországon évente mintegy 40 ezer halálesetért felelősek rosszindulatú daganatok okozta megbetegedések, Európában itt a legmagasabb a 100 ezer főre vetített halálozási arány.

A program szakmai vezetője közölte: daganatos betegségek kezelésének legeredményesebb módszere, ha a tumor korai stádiumban történő diagnosztizálását követően szinte azonnal elkezdik a terápiát.

Az Enterprise Communications Kft., a Delta Bio 2000 Kft., a Hiperon Genetics Kft., az SZTE és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai testfolyadékokból származó minták vizsgálatára alkalmas, jelenleg még nem klinikai fázisban lévő diagnosztikai kitteket fejlesztettek, és létrehoztak egy az eredmények értékelését lehetővé tevő informatikai rendszert. Haracska Lajos, a Delta Bio 2000 Kft. tudományos igazgatója elmondta, a tumorok genetikai azonosítását általában biopsziával, vagy műtét során vett mintákból történik. A projekt során alkalmazott módszer a “folyékony biopszia”, amely során a testfolyadékban tumorból származó anyagokat azonosítanak.

A kutatók elsősorban DNS feldúsítását és szekvenálását végezték el. Daganatokból és a vérszérumból vett mintákat vizsgálták párhuzamosan, és azonosították azokat a markereket, amelyek alkalmasak lehetnek a korai diagnosztikára. A vizsgálatok során 38, emlőtumorok esetén nagyon gyakran jelentkező mutációt vizsgáltak műtét előtt, után, majd az azt követő terápia során.

Az eredmények alapján a szérumdiagnosztikai eljárás rendkívül érzékeny, a ma alkalmazott képalkotó módszereket akár több hónappal is megelőzi, így jóval előbb döntés születhet a terápia szükségességéről.

A borítókép illusztráció!

Előző sztori

A Móra Ferenc Múzeumnál jelent meg a fekete párduc

Következő sztori

Megszökött a szegedi karanténból egy francia kézilabdázó