Szegeden emelkedik a szennyvíz víruskoncentrációja

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb baljós hír látott napvilágot a járványhelyzettel kapcsolatban. Nem elég a negatív rekordot döntő fertőzöttek száma a hétvégéről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mai közleményéből kiderült: országosan emelkedik a szennyvízben található koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja, és Szeged szénája is elég rosszul áll.

Szeged elesett?

A korábbi járványhullámokból már ismert, hogy a szennyvíz vizsgálata mennyire pontos előrejelzést tud adni a fertőzöttek alakulásáról. A legfrissebb adatok szerint még korántsem dőlhetünk hátra, Szegeden pedig végképp: nem csupán a jelenlegi víruskoncentráció magas, de a tendencia is tovább nő.

A korábbi lassú emelkedés után, több hetes tendenciát tekintve határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában. Tendencia tekintetében 8 vizsgált nagyváros eredményeiben tapasztalható növekedés – köztük Szegeden is -, csökkenés egyik vizsgált település esetében sem mérhető. 

-áll az NNK közleményében.

Ábra: NNK

A számok is alátámasztják

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt 24 órában 307 új fertőzöttet igazoltak, a kormányzati koronavírus tájékoztató portál szerint pedig ezzel együtt országosan:

  • 9717 új fertőzöttet igazoltak
  • 74 beteg hunyt el
  • 1 216 454-en győzték le ezidáig a kórt
  • 193 630 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma
  • 3115 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen. 

via nnk.gov.hu, koronavirus.gov.hu

Előző sztori

Újabb tudományos elismerést zsebelt be Karikó Katalin és kutatótársa

Következő sztori

Eközben Mártélyon: csoda a jégen