Egészség

Szegeden emelkedik a szennyvíz víruskoncentrációja

Szegeden emelkedik a szennyvíz víruskoncentrációja

2022. január 25., kedd
Szegeden emelkedik a szennyvíz víruskoncentrációja

Újabb baljós hír látott napvilágot a járványhelyzettel kapcsolatban. Nem elég a negatív rekordot döntő fertőzöttek száma a hétvégéről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mai közleményéből kiderült: országosan emelkedik a szennyvízben található koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja, és Szeged szénája is elég rosszul áll.

https://szegedma.hu/2022/01/sokkolo-szamok-a-hetvegerol-csaknem-40-ezer-uj-fertozottet-igazoltak

Szeged elesett?

A korábbi járványhullámokból már ismert, hogy a szennyvíz vizsgálata mennyire pontos előrejelzést tud adni a fertőzöttek alakulásáról. A legfrissebb adatok szerint még korántsem dőlhetünk hátra, Szegeden pedig végképp: nem csupán a jelenlegi víruskoncentráció magas, de a tendencia is tovább nő.

A korábbi lassú emelkedés után, több hetes tendenciát tekintve határozott növekedés látható a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációjában. Tendencia tekintetében 8 vizsgált nagyváros eredményeiben tapasztalható növekedés - köztük Szegeden is -, csökkenés egyik vizsgált település esetében sem mérhető.

-áll az NNK közleményében.

Ábra: NNK

A számok is alátámasztják

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt 24 órában 307 új fertőzöttet igazoltak, a kormányzati koronavírus tájékoztató portál szerint pedig ezzel együtt országosan:

  • 9717 új fertőzöttet igazoltak
  • 74 beteg hunyt el
  • 1 216 454-en győzték le ezidáig a kórt
  • 193 630 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma
  • 3115 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen.

via nnk.gov.hu, koronavirus.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.