Sörétes puskával riasztják a kormoránokat a megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
https://www.delmagyar.hu/vezeto-hirek/2022/01/kormorancsapatokat-riasztottak-megyei-vizeken

Az enyhe téli időben nagyjából 2-300 kormorán egyedpéldány telepszik meg a vizek közelében. A halgazdálkodók számára azonban súlyos gondokat okozhatnak.

Több száz telelő kormoráncsoportot kellett a térség vizeinek közelében a közelmúltban elriasztani. A madárfaj gyérítése egyáltalán nem cél, a kárókatona védett madár Magyarországon.

Ugyanakkor a madár akár egyetlen nap alatt is képes válogatás nélkül másfél kilogramm halat megenni, ezzel komoly károkat okozva a halgazdálkodóknak.

Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke, a Horgász Egyesületek Csongrád-Csanád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke szerint ilyenkor riasztást kérhetnek a gazdálkodók a természetvédelmi hatóságoktól, akik szakszerűen járnak el. A rendelet értelmében az 50 fős csoportosulások riasztásakor lőfegyver is használható, mivel egy ekkora egyedszámú madárraj már megszokta a környező hanghatásokat. Az utóbbi hetekben a Mártély-holtágon riasztottak sörétes puskával, több alkalommal is.

A szakértő szerint főként az északról érkező állományok jelentenek gondot, melyek a klímaváltozás miatt nem vonulnak továbbra délre, inkább hazánkban telelnek. A kormorán azért is veszélyes a halállományra elmondása szerint, mert csőrével képes a halakat megsebesíteni, így az élővilágban fertőzés alakulhat ki.

(via Délmagyar)

Előző sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2022.01.07.

Következő sztori

Karikó Katalin tanácsaival gazdagodhatunk az Educatio Kiállításon