Tudomány

Mesterséges intelligenciával adják vissza betegek hangját az SZTE kutatói

Mesterséges intelligenciával adják vissza betegek hangját az SZTE kutatói

2022. január 27., csütörtök
Mesterséges intelligenciával adják vissza betegek hangját az SZTE kutatói

Csúcsmodern technológiát alkalmazva segítenek dysarthriaban szenvedő betegeken a Szegedi Tudományegyetem kutatói: a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket hívják segítségül, hogy a betegek a saját hangjukon tudjanak újra kommunikálni.

A dysarthria egy olyan beszédprobléma, amely alapvetően betegség vagy akár baleset következtében teszi mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét. Dr. Ivaskó Lívia, az SZTE docense a dysarthria-projekt felelős kutatója. A Proof of Concept által támogatott kutatásban kollégáival arra törekednek, hogy segítséget nyújtsanak olyan emberek számára, akik baleset vagy valamilyen, az idegrendszert érintő betegség következtében elvesztették azt a képességüket, hogy érthetően tudjanak artikulálni, illetve beszélni.

Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nehéz számukra a társas interakció a mindennapok során, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik. Nekik szeretnénk segíteni egy olyan alkalmazással, amely az ő beszédmintájukat alakítaná át érthető beszéddé

– mondta el a kutatást vezető nyelvész. Ehhez nagyon sok hangmintára van szükségük, mert az eljárás a mesterséges intelligencia tanulási képességét hívja segítségül. Azaz minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, amelyben az SZTE részegységei közül a Neurológiai Klinika, az Informatikai Intézet, az Informatikai Szolgáltató Intézet is kapcsolódott a Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoporthoz. Nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban, amelyben a mesterséges intelligencia alapú modern technológiával hangból hangot készítenek.

A saját hangjukon szólalnának meg

Az érintettek körében a projekt előkészítése során történt felmérésekből kiderült, hogy a legtöbb esetben örülnének a személyek annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak, vagy kifejezhetik gondolataikat. Ez adta az alap célkitűzést, vagyis azt, hogy az ő hangjukat alakítsák át mások számára is érthetővé.

Saját hangmintáját bárki felajánlhatja a kutatóknak. Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Támogatás is segíti a projektet

Egy támogatás keretében egy nagyértékű számítógép is a kutatás szolgálatába állhatott. Azt teszi lehetővé a csúcsmodern technológia, hogy az „időigényes adatfeldolgozási munkálatok és a technológiai próbaeljárások adatvédelmi szempontból is megbízható módon, a kutatási célkitűzéseknek megfelelően, nagyobb kapacitások kihasználásával valósulhassanak meg".

via SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.