Mesterséges intelligenciával adják vissza betegek hangját az SZTE kutatói

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csúcsmodern technológiát alkalmazva segítenek dysarthriaban szenvedő betegeken a Szegedi Tudományegyetem kutatói: a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket hívják segítségül, hogy a betegek a saját hangjukon tudjanak újra kommunikálni.

A dysarthria egy olyan beszédprobléma, amely alapvetően betegség vagy akár baleset következtében teszi mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét. Dr. Ivaskó Lívia, az SZTE docense a dysarthria-projekt felelős kutatója. A Proof of Concept által támogatott kutatásban kollégáival arra törekednek, hogy segítséget nyújtsanak olyan emberek számára, akik baleset vagy valamilyen, az idegrendszert érintő betegség következtében elvesztették azt a képességüket, hogy érthetően tudjanak artikulálni, illetve beszélni.

Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nehéz számukra a társas interakció a mindennapok során, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik. Nekik szeretnénk segíteni egy olyan alkalmazással, amely az ő beszédmintájukat alakítaná át érthető beszéddé

– mondta el a kutatást vezető nyelvész. Ehhez nagyon sok hangmintára van szükségük, mert az eljárás a mesterséges intelligencia tanulási képességét hívja segítségül. Azaz minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, amelyben az SZTE részegységei közül a Neurológiai Klinika, az Informatikai Intézet, az Informatikai Szolgáltató Intézet is kapcsolódott a Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoporthoz. Nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban, amelyben a mesterséges intelligencia alapú modern technológiával hangból hangot készítenek.

A saját hangjukon szólalnának meg

Az érintettek körében a projekt előkészítése során történt felmérésekből kiderült, hogy a legtöbb esetben örülnének a személyek annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak, vagy kifejezhetik gondolataikat. Ez adta az alap célkitűzést, vagyis azt, hogy az ő hangjukat alakítsák át mások számára is érthetővé.

Saját hangmintáját bárki felajánlhatja a kutatóknak. Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Támogatás is segíti a projektet

Egy támogatás keretében egy nagyértékű számítógép is a kutatás szolgálatába állhatott. Azt teszi lehetővé a csúcsmodern technológia, hogy az „időigényes adatfeldolgozási munkálatok és a technológiai próbaeljárások adatvédelmi szempontból is megbízható módon, a kutatási célkitűzéseknek megfelelően, nagyobb kapacitások kihasználásával valósulhassanak meg”.

via SZTE Sajtó

Előző sztori

A Disney szerint Hófehérke nem lehet hófehér

Következő sztori

Dés László, A Csík Zenekar és az Omega musical is helyet kap az Újszegedi Szabadtérin