Vélemény

Isten hozott, 2022!

Isten hozott, 2022!

2022. január 1., szombat
Isten hozott, 2022!

Kiskarácsony napja van. Vagyis, korunk szóhasználatával: újév. A pogány Rómában az „istenek atyja”, Janus tiszteletére kicsapongásokkal ülték meg ezt a napot. Ám mifelénk manapság a szilveszteréji próbatételt követő vezeklés, az ejtőzés ideje ez. És legtöbbünknél a jókívánságok alkalma.

Hogy le ne maradjunk erről, segítségül hívjuk a XVII. századi iskolamestert, Baksai Textor Györgyöt. Ő a Körmendi-kódex tanúsága szerint az újévi szerencsekívánat mellé jelképes ajándékokat is osztott. Íme. Az oroszlánt, „a több fene bestiáknak hatalmas királyát” a koronás főknek adta, így mit tehetnénk, de nekünk, hétköznapi embereknek oroszlán már nem jut. A kereskedők viszont Baksai úr jóvoltából a szorgalomjelkép méhecskét kaphatják. A köz- és parasztrendek ajándéka „az munkás hangyál”. A nem munkálkodóknak a „ptücsök” jut, akivel nyilván elhúzathatják a nótájukat.

Végül már csak a legifjabbak ajándéka van hátra. Nos, a hajdani iskolamester nekik jutó öröksége jelképesen szép. A fiataloké lesz a szabad szárnyalás szimbóluma, a nemes madár: a sólyom.

Boldog új esztendőt!

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.