Isten hozott, 2022!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiskarácsony napja van. Vagyis, korunk szóhasználatával: újév. A pogány Rómában az „istenek atyja”, Janus tiszteletére kicsapongásokkal ülték meg ezt a napot. Ám mifelénk manapság a szilveszteréji próbatételt követő vezeklés, az ejtőzés ideje ez. És legtöbbünknél a jókívánságok alkalma.

Hogy le ne maradjunk erről, segítségül hívjuk a XVII. századi iskolamestert, Baksai Textor Györgyöt. Ő a Körmendi-kódex tanúsága szerint az újévi szerencsekívánat mellé jelképes ajándékokat is osztott. Íme. Az oroszlánt, „a több fene bestiáknak hatalmas királyát” a koronás főknek adta, így mit tehetnénk, de nekünk, hétköznapi embereknek oroszlán már nem jut. A kereskedők viszont Baksai úr jóvoltából a szorgalomjelkép méhecskét kaphatják. A köz- és parasztrendek ajándéka „az munkás hangyál”. A nem munkálkodóknak a „ptücsök” jut, akivel nyilván elhúzathatják a nótájukat.

Végül már csak a legifjabbak ajándéka van hátra. Nos, a hajdani iskolamester nekik jutó öröksége jelképesen szép. A fiataloké lesz a szabad szárnyalás szimbóluma, a nemes madár: a sólyom.

Boldog új esztendőt!

Várkonyi Balázs

Előző sztori

Félmeztelenül, a Tiszából kívánt BÚÉK-ot Szabó Bálint!

Következő sztori

Itt vannak az idei hosszú hétvégék és ünnepnapok!