Chovanecz Kata: a baloldal fizetőssé tenné az egészségügyet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Fidesz képviselője sajtótájékoztatóját Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének mondatainak idézésével kezdte: ,,álszentség lenne azt állítani, hogy az egészségügy nem üzlet.” ,,Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió.”

A bezárt Pulz utcai pszichiátria előtt megtartott rövid sajtótájékoztatón Chovanecz Kata világos beszédnek nevezte Márki-Zay idézett szavait, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferenc is ugyanezt a politikát valósította meg 2010 előtt. Akkor kórházakat zártak be, privatizáltak, vizitdíjakat, receptdíjakat és kórházi napidíjakat vezettek be. Továbbá az állami egészségügyben ágyakat szüntettek meg – mondta.

Kiemelte, hogy ezeket az intézkedéseket Szeged baloldali képviselői is megszavazták a Parlamentben. Sőt, elmondása szerint a városban ,,kicsiben ugyanazt tették, mint vezetőik nagyban.”

Chovanecz ezt az I-es kórház, és a Pulz utcai pszichiátriai épület bezárásával indokolta meg. Mint mondta, mivel a két épületet nem sikerült eladni, ezt a városvezetés dobra verte. ,,Az önkormányzat lemondott kórházairól és arról a jogáról, hogy érdemi beleszólása legyen a szegedi egészségügyi ellátórendszer működtetésébe.” – tette hozzá.

A képviselő szerint ha a baloldal hatalomra kerül, újrakezdik mindazt, amire az emberek a 2008-as népszavazáson már nemet mondtak korábban. Vagyis ismét fizetőssé tennék az egészségügyet, kórházakat zárnának be és ingatlanokat értékesítenének.

Kiemelte továbbá, hogy Mihálik Edvin képviselő nem határolódott el a gyurcsányi politikától és a fizetős egészségügytől, sem Márki-Zay Péter elképzeléseitől, mely szerint az egészségügyet üzletnek kell tekinteni.

Szerinte támogatná az I-es kórház és a Pulz utcai épület eladását, ,,hiszen az üzlet az üzlet”.

A Fidesz szerint azonban Szeged többet érdemel, mert miközben a baloldal ingatlanokat árverez, addig ők ,,100 éve nem látott fejlesztéseket valósítottak és valósítanak meg”. A képviselő erre példákat is mondott: megtörtént a Pszichiátriai Klinika aktív és rehabilitációs tevékenységének, továbbá a Neurológiai Klinika fejlesztése. Új klinikai tömb épült fel, de hamarosan elkészül a Gyermekgyógyászati Klinika pszichiátriai részlege, és az Infektológiai Klinika is.

A képviselő azt is elmondta, hogy mindez Szeged városnak 21 milliárd forintos beruházást jelent. Kiemelte, hogy a kormány mindemellett rendezte az orvosok bérét, növelte az ápolókét és eltörölte a hálapénzt. A fejlesztéseket pedig a kormány a következő ciklusban is folytatni fogja.

Előző sztori

Márki-Zay Péter koronavírusos lett

Következő sztori

Elítélték a szegedi jogászt, aki fegyverrel akarta kirabolni a postát és egy virágboltot