Politika

Chovanecz Kata: a baloldal fizetőssé tenné az egészségügyet

Chovanecz Kata: a baloldal fizetőssé tenné az egészségügyet

2022. január 19., szerda
Chovanecz Kata: a baloldal fizetőssé tenné az egészségügyet

A Szegedi Fidesz képviselője sajtótájékoztatóját Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének mondatainak idézésével kezdte: ,,álszentség lenne azt állítani, hogy az egészségügy nem üzlet." ,,Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió."

A bezárt Pulz utcai pszichiátria előtt megtartott rövid sajtótájékoztatón Chovanecz Kata világos beszédnek nevezte Márki-Zay idézett szavait, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferenc is ugyanezt a politikát valósította meg 2010 előtt. Akkor kórházakat zártak be, privatizáltak, vizitdíjakat, receptdíjakat és kórházi napidíjakat vezettek be. Továbbá az állami egészségügyben ágyakat szüntettek meg - mondta.

Kiemelte, hogy ezeket az intézkedéseket Szeged baloldali képviselői is megszavazták a Parlamentben. Sőt, elmondása szerint a városban ,,kicsiben ugyanazt tették, mint vezetőik nagyban."

Chovanecz ezt az I-es kórház, és a Pulz utcai pszichiátriai épület bezárásával indokolta meg. Mint mondta, mivel a két épületet nem sikerült eladni, ezt a városvezetés dobra verte. ,,Az önkormányzat lemondott kórházairól és arról a jogáról, hogy érdemi beleszólása legyen a szegedi egészségügyi ellátórendszer működtetésébe." - tette hozzá.

A képviselő szerint ha a baloldal hatalomra kerül, újrakezdik mindazt, amire az emberek a 2008-as népszavazáson már nemet mondtak korábban. Vagyis ismét fizetőssé tennék az egészségügyet, kórházakat zárnának be és ingatlanokat értékesítenének.

Kiemelte továbbá, hogy Mihálik Edvin képviselő nem határolódott el a gyurcsányi politikától és a fizetős egészségügytől, sem Márki-Zay Péter elképzeléseitől, mely szerint az egészségügyet üzletnek kell tekinteni.

Szerinte támogatná az I-es kórház és a Pulz utcai épület eladását, ,,hiszen az üzlet az üzlet".

A Fidesz szerint azonban Szeged többet érdemel, mert miközben a baloldal ingatlanokat árverez, addig ők ,,100 éve nem látott fejlesztéseket valósítottak és valósítanak meg". A képviselő erre példákat is mondott: megtörtént a Pszichiátriai Klinika aktív és rehabilitációs tevékenységének, továbbá a Neurológiai Klinika fejlesztése. Új klinikai tömb épült fel, de hamarosan elkészül a Gyermekgyógyászati Klinika pszichiátriai részlege, és az Infektológiai Klinika is.

A képviselő azt is elmondta, hogy mindez Szeged városnak 21 milliárd forintos beruházást jelent. Kiemelte, hogy a kormány mindemellett rendezte az orvosok bérét, növelte az ápolókét és eltörölte a hálapénzt. A fejlesztéseket pedig a kormány a következő ciklusban is folytatni fogja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.