Gazdaság

Brutális drágulás jöhet: akár 700 forintba is kerülhet majd egy liter benzin

Brutális drágulás jöhet: akár 700 forintba is kerülhet majd egy liter benzin

2022. január 18., kedd
Brutális drágulás jöhet: akár 700 forintba is kerülhet majd egy liter benzin

A kormány novemberben döntött úgy, hogy megálljt parancsol az egyre csak növekvő üzemanyagáraknak és 480 forintos literenkénti árban határozta meg a benzin és a gázolaj maximális értékét. Az intézkedés eddig remekül működik, azonban február közepén érvényét veszti a rendelet - ha csak nem dönt az ellenkezőjéről a kormány - ami után cudar világ jöhet az autósokra.

Drágul a világpiaci ár

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az olaj hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén. Ez azért jelentene hatalas gondot, mert jelenleg 86 dollár az értéke, és ha a világpiaci ár emelkedik, akkor azt minden résztvevő megérzi a láncolatban.

Magyarul, ha tovább nő a nyersanyag ára és megszűnik az üzemanyagár-stop, akár 700 forintba is kerülhet egy liternyi üzemanyag. 

Jelenleg még sem a benzin, sem a házolaj nem lépte át a hatósági maximumot - előbbi 477, utóbbi 479 forint literenként -, azonan a Holtankoljak.hu előrejelzése szerint hamarosan drágulás jön és elérik a plafont. Ha egész évben maradna a maximált ár, az autósok megúsznák a horribilis költségeket, a benzinkutak azonban komoly veszteségeket termelnének.

Az RTL érdeklődésére az illetékesek annyit mondtak, hogy a hatósági árazás esetleges meghosszabbításáról az aktuális világpiaci és egyéb körülmények alapján döntenek majd.

Az biztos, hogy az autósok örülnének, ha tovább maradna az ársapka: novemberben Szegeden volt, aki kannaszámra vitte a benzint a töltőállomásról.

https://szegedma.hu/2021/11/van-ahol-kannaban-is-vittek-a-benzint-szegeden?fbclid=IwAR0vk4aCoGy4paVCFrDVWnGKNx99db-dUmmPxCIWG3Y6uFlBHYICXSa765E

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.