Kultúra

A Szegedi Nemzetiben már februárban ősbemutatót tartanak

A Szegedi Nemzetiben már februárban ősbemutatót tartanak

2022. január 4., kedd
A Szegedi Nemzetiben már februárban ősbemutatót tartanak

Nem kell sokat várni 2022 első ősbemutatójára a Szegedi Nemzetiben. Horgas Ádám főrendező Én vagyok én, te vagy te című monodrámáját kettős szereposztással, Menczel Andrea és Csorba Kata előadásában február 11-től láthatja a közönség a Kisszínházban.

Menczel Andrea és Csorba Kata - Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A mai olvasópróbával kezdetét vette a hathetes próbafolyamat, melynek során a két színésznő, Csorba Kata és Menczel Andrea különböző karakterek megformálására készül fel. A monodráma műfaja mindig igazi mélyvíz a színészeknek, hiszen nem támaszkodhatnak a kollégáikra, így ez esetben a nézőkre tekintenek partnerként – akik a szegedi teátrumban eddig nem látott módon befolyásolhatják az események alakulását.

Ez azt eredményezi, hogy nem lesz két egyforma előadás, hiszen a közönség részvétele határozza meg a történetet, ami minden alkalommal újabb és újabb improvizációs kihívások elé állítja a művészeket.

Horgas Ádám - Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A különleges produkció szerzője és rendezője, Horgas Ádám kiemelte, hogy ez a darab mérföldkő az életében, ugyanis első alkalommal állít színpadra nem adaptációt, hanem egy saját művet.

Az alapszituáció szerint egy fiatal nő pszichiátere különleges terápiát talál ki számára: kincskereső játékot, melyben meg kell találni a nyomokat, és így eljutni a továbbiakhoz, egészen a kincsig. A nő ezáltal – valós eseményeken alapuló – szélsőséges helyzetekbe keveredik.

Mivel az előadás hatalmas feladat a két művész számára, a látvány egészen egyszerű lesz, hogy ne vonja el a figyelmet a színészi munkáról.

Barnák László főigazgató kiemelte, hogy az Én vagyok én, te vagy te cím ugyan egyértelmű állításnak tűnhet, de a színházban ez sosem az. Ugyanis minden kijelentés kérdéseket vet fel, hiszen a színház a kérdésfeltevés és a jelenidejűség terepe. Ez a darab is tükröt fog tartani, a Szegedi Nemzeti Színház pedig folytatja azt a tendenciát, hogy falai között olyan produkciók készülnek, melyeket máshol nem láthat a közönség – garantálva ezáltal az egyedülálló élményeket a nézők és a színészek számára egyaránt.

Barnák László - Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

via Szegedi Nemzeti Színház Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.