A megelőzés olcsóbb, mint a kezelés

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos tartott érdekfeszítő előadást a nemzeti kissebségekről és az autonómiákról csütörtökön este Szegeden a Délvidék Házban.

A miniszteri biztos előadásán arról beszélt, hogy minden területen olcsóbb a megelőzés, mint a kezelés. Utalt ezzel arra, hogy az Európai Unióban nem foglalkoznak kellőképpen a nemzeti kisebbségekkel, sokszor csak akkor, amikor már ég a ház. Konkrét példákkal támasztotta ezt alá: a délszláv háború és az ukrajnai konfliktus. Ennek ellenére hatalmas előrelépéssel jellemezte azt, amikor az Európai Tanács 2014-ben elfogadta az úgynevezett Kalmár-jelentést, melyben a kollektív jogok kérdését feszegették.

Kalmár Ferenc kitért arra is, hogy nyugaton jobb helyzetben vannak a nemzeti kisebbségek, mint Közép-és Kelet-Európában. Olyan autonómiákra helyezett hangsúlyt, amelyek tényleg az önrendelkezés prototípusai. Megemlítette a jól ismert dél-tiroli autonómiát és a finnországi Ålandot is. Ezekkel vont párhuzamot a szakember a kárpát-medencei helyzetről. Kiemelte a szerbiai Vajdaságot, hogy ott megvalósult egy területi autonómia, de sajátos helyzete miatt nemzeti nem lett belőle. Ennek kapcsán arra is rávilágított, hogy Szerbián kívül még csak Moldáviában van autonómia a volt szocialista országok közül.

Miután foglalkozott európai szinten a nemzeti kisebbségek kérdéseivel, rátért Magyarország szomszédságpolitikájára is.  A jelenlegi kormány a 2010-es hatalomra lépése után három alapelvet fektetett le, amelyből a legfontosabb az volt, hogy minden magyar számít. Mind gazdaságilag, mind jogvédelmi szempontból a magyar kormány azóta is rendületlenül támogatja a határon túli, de még a szórványban élő magyarokat is. Magyarország Több európai szintű folyamatot is elindított, amelyekkel könnyíthetik a határon túli magyarok életét. Az egyik legfontosabb a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű kezdeményezés volt főleg Székelyföldre reflektálva, amivel szintén nem foglalkoztak az Európai Unióban.

Kalmár Ferenc úgy véli, hogy jelenleg a lehető legtöbbet megtesznek a külhonban élő magyarok jogaiért, és ennél többet nem lehet tenni kissebségvédelemben.

Kiss Szabolcs, a Délvidék Ház nemzetpolitikai munkatársa, az esemény szervezője elmondta, hogy az esemény célja az volt, hogy mind a külhoni, mind az anyaországi fiatalságnak egy olyan értékteremtő estet tudjanak létrehozni, ami egyértelműen leírja azokat az aktualitásokat, ami az egész Kárpát-Medencében zajlik nemzetpolitikai szemszögből. A Délvidék Házban ez volt az idei első rendezvény, de hasonló színvonalú beszélgetéseket, eseményeket szeretnének még idén létrehozni.

Előző sztori

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

Következő sztori

Jönnek az UFO-k? Uri Geller szerint igen