Közélet

A megelőzés olcsóbb, mint a kezelés

A megelőzés olcsóbb, mint a kezelés

2022. január 29., szombat
A megelőzés olcsóbb, mint a kezelés

A miniszteri biztos előadásán arról beszélt, hogy minden területen olcsóbb a megelőzés, mint a kezelés. Utalt ezzel arra, hogy az Európai Unióban nem foglalkoznak kellőképpen a nemzeti kisebbségekkel, sokszor csak akkor, amikor már ég a ház. Konkrét példákkal támasztotta ezt alá: a délszláv háború és az ukrajnai konfliktus. Ennek ellenére hatalmas előrelépéssel jellemezte azt, amikor az Európai Tanács 2014-ben elfogadta az úgynevezett Kalmár-jelentést, melyben a kollektív jogok kérdését feszegették.

Kalmár Ferenc kitért arra is, hogy nyugaton jobb helyzetben vannak a nemzeti kisebbségek, mint Közép-és Kelet-Európában. Olyan autonómiákra helyezett hangsúlyt, amelyek tényleg az önrendelkezés prototípusai. Megemlítette a jól ismert dél-tiroli autonómiát és a finnországi Ålandot is. Ezekkel vont párhuzamot a szakember a kárpát-medencei helyzetről. Kiemelte a szerbiai Vajdaságot, hogy ott megvalósult egy területi autonómia, de sajátos helyzete miatt nemzeti nem lett belőle. Ennek kapcsán arra is rávilágított, hogy Szerbián kívül még csak Moldáviában van autonómia a volt szocialista országok közül.

Miután foglalkozott európai szinten a nemzeti kisebbségek kérdéseivel, rátért Magyarország szomszédságpolitikájára is.  A jelenlegi kormány a 2010-es hatalomra lépése után három alapelvet fektetett le, amelyből a legfontosabb az volt, hogy minden magyar számít. Mind gazdaságilag, mind jogvédelmi szempontból a magyar kormány azóta is rendületlenül támogatja a határon túli, de még a szórványban élő magyarokat is. Magyarország Több európai szintű folyamatot is elindított, amelyekkel könnyíthetik a határon túli magyarok életét. Az egyik legfontosabb a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű kezdeményezés volt főleg Székelyföldre reflektálva, amivel szintén nem foglalkoztak az Európai Unióban.

Kalmár Ferenc úgy véli, hogy jelenleg a lehető legtöbbet megtesznek a külhonban élő magyarok jogaiért, és ennél többet nem lehet tenni kissebségvédelemben.

Kiss Szabolcs, a Délvidék Ház nemzetpolitikai munkatársa, az esemény szervezője elmondta, hogy az esemény célja az volt, hogy mind a külhoni, mind az anyaországi fiatalságnak egy olyan értékteremtő estet tudjanak létrehozni, ami egyértelműen leírja azokat az aktualitásokat, ami az egész Kárpát-Medencében zajlik nemzetpolitikai szemszögből. A Délvidék Házban ez volt az idei első rendezvény, de hasonló színvonalú beszélgetéseket, eseményeket szeretnének még idén létrehozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.