Hírzóna

Veszélyes feladat lesz elaltatni terepen a kiskunhalasi párducot

Veszélyes feladat lesz elaltatni terepen a kiskunhalasi párducot

2021. december 16., csütörtök
Veszélyes feladat lesz elaltatni terepen a kiskunhalasi párducot

Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetőállatorvosa lesz az első szakemberek egyike, akit terepre hívnak a kiskunhalasi fekete párduc ügyében. Már ha egyáltalán valóban párducról van szó, a szakértő ugyanis erről egyáltalán nincs meggyőződve.

Egy hete kerültek nyilvánosságra egy kiskunhalasi ipari videokamera felvételei, melyen egy nagytestű fekete macskaféle látható. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója a felvételen láttán nem zárta ki, hogy egy szökött fekete párducról van szó, azonban még mindig nem tudták hivatalosan beazonosítani.

Sós Endre szerint azonban semmi nem erősíti meg, hogy az állat valóban párduc:

,,Akár az is lehet, de meg kellene nézni, hogy a kamera pontosan hol volt elhelyezve, milyen távolságból vonult át ez az állat, méretezni kellene. Amennyiben az állat fekete párduc, mindenképpen egy szökött állatról van szó, akinek nem ez az élettere." - mondta.

Hangsúlyozta azonban, hogy mindenképp egy veszélyes állatról van szó, amit semmiképpen sem szabad megközelítenünk. Azt is hozzátette, ha valóban párducról van szó, kilövés helyett megpróbálják majd elaltatni és befogni, ez azonban életveszélyes feladat. Ezt azzal indokolta, hogy terepen teljesen más befogni egy ilyen állatot, mint állatkerti körülmények között, noha technikailag rendelkezésre állnak. A mentőakcióhoz a Budapesti Állatkert és a Szegedi Vadaspark is felajánlotta segítségét a hatóságoknak.

Hasonló eset utoljára 2018-ban történt, amikor egy napokig az országot kóborló medvét altattak és fogtak be sikeresen Sándorfalvánál.

(InfoStart)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.