Egészség

Rendkívüli áttörést értek el szegedi kutatók az autoimmun betegségek vizsgálatában

Rendkívüli áttörést értek el szegedi kutatók az autoimmun betegségek vizsgálatában

2021. december 19., vasárnap
Rendkívüli áttörést értek el szegedi kutatók az autoimmun betegségek vizsgálatában

Autoimmun betegségeket vizsgáló, uniós támogatással megvalósult 996 millió forintos kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Szegedi Tudományegyetemen.

Az ötéves projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt, a legmodernebb technológiák felhasználásával.

A kutatás során a szisztémás - több szervet is érintő - autoimmun kórképek kialakulásának vagy előrehaladásának hátterében álló mechanizmusokat tanulmányozták. A szakemberek az elsősorban ízületek gyulladásával járó reumatoid artritiszben, a bőr és ízületi tüneteket okozó szisztémás lupus erythematosusban és a főként 40-60 év közötti nőket érintő progresszív szisztémás szklerózisban szenvedő páciensek vérmintáit vizsgálták.

A szakemberek eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak, amelyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében. A kutatók felfedeztek egy új vérplazmamarkert, amely a reumatoid artritisz korai diagnózisát segítheti elő.

Beszereztek a projekt részeként egy olyan bioanalitikai rendszert, amely korábban elérhetetlen felbontásban teszi lehetővé egyedi sejtek profilozását több tulajdonság alapján.

A kutatók több immunsejt-alpopulációt azonosítottak, amelyek a vizsgált betegségek kialakulásában játszanak szerepet.

Via: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.