Karikó Kataliné a 2021-es Golden Plate Award – 4 Nobel-díjas ajánlotta

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sikerhez kap kulcsokat, aki megismeri az Academy of Achievement kitüntetettjeit. A 60 éve alapított nonprofit szervezet tagsága és a Golden Plate Award 4 Nobel-díjas tudós ajánlásával lett Karikó Kataliné. Az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér” díjat – derül ki az SZTE közleményéből.

Önértékelése szerint „a világ egyetlen más szervezetéhez sem hasonlít az Academy of Achievement”. Az „Amerikai Teljesítmények Akadémiájának” immár kitüntetett tagja Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott „mRNS-alapú vakcina anyjaként” nevezett biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

Karikó Katalinhoz kötődő különleges szervezet és a Golden Plate Award kitüntetés története a siker titkait rejti. Az „Aranytányért” öt – a művészetek, a közszolgálat, a tudomány és felfedezés, az üzleti élet, a sport – kategóriában adják át.

A rangos díjat megkapta már – többek között – a filmrendező Steven Spielberg, a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov; a Magyarországról indult atomfizikus Teller Ede; a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; a profi kosaras Michael Jordan is.

Előző sztori

Minden idők egyik legnépszerűbb tárlata: 43 ezren látták a szegedi Sisi-kiállítást

Következő sztori

Menj békével, 2021