/

Karikó Katalin németországi akadémiai kitüntetést kapott

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már meg sem lepődünk azon, hogy újabb tudományos elismeréssel gazdagodott Szeged díszpolgára: ezúttal a 2022-es Helmholtz Medal került Karikó Katalin birtokába. A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia érmét a magyar biokémikus az úttörő biokémiai munkásságáért kapja – jelentették be Németországban.

A németországi akadémiai kitüntetés indoklása részletesen ismerteti Karikó Katalin életútját, szegedi egyetemi tanulmányaira is kitérve.

„2004-től Karikó Katalin olyan speciális mRNS-módosításokról publikált (néhányat Drew Weissmannal együtt), amelyekkel jelentősen csökkenthetők a nem kívánt szekvenciafüggetlen immunreakciók”. Ez olyan alapvető felfedezés volt, amely az emlősök immunrendszerében az RNS szabályozás és az RNS elleni védekezés egy teljesen új dimenzióját tárta fel.

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin „kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.”

A Helmholtz Medal a németországi Akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el.  

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával, díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Hírportálján és az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

via SZTE Sajtó / Kiemelt kép: Kuklis István

Előző sztori

Meghosszabbítják a Napelem pályázat benyújtásának határidejét

Következő sztori

Országos, Csongrád megyét is érintő stricihálózatot kapcsolt le a rendőrség