JÁTÉK!

Karácsonyi kvíz: tesztelje tudását!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsony a szeretet, az öröm és a család ünnepe. Az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, mely Jézus Krisztus földi születését ünnepli. Számos szokás, hiedelem és hagyomány tartozik hozzá. Bár sokan a mai napig tartják ezeket a tradíciókat, de eredetükkel, jelentésükkel csak kevesen vannak tisztában.

Lássuk, hány kérdésre tudja a helyes választ...

433

1 / 10

A karácsonyi ünnepkör kezdete az advent. A várakozás, felkészülés időszaka. Az elnevezés a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, melynek jelentése: az Úr eljövetele. Mikor kezdődik és meddig tart az adventi időszak?

Question Image

2 / 10

Az adventi koszorú négy gyertyája négy fogalmat is jelképez: hit, remény, öröm, szeretet. A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel. Melyek ezek a színek?

Question Image

3 / 10

A karácsonyi ünnepkör része a december 13-án tartott Luca nap is. Ehhez a naphoz több népszokás is köthető, de talán az egyik legismertebb a Luca szék készítése. Milyen célból készült a szék?

Question Image

4 / 10

A karácsony szó eredete szláv gyökerekre vezethető vissza. A korcun, kracsun szóból, azaz „átlép(ő)” szóból származik. De vajon mire utal az a szó?

Question Image

5 / 10

Magyarországon az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állíttatta a rábízott krisztinavárosi kisdedeknek,1824-ben. A fa díszei szimbolikus jelentést is hordoznak. A gömb alakú díszek a teljességet, a törékenységet jelentik. Mit testesítenek meg a karácsonyi gömbök?

Question Image

6 / 10

A karácsony elengedhetetlen része az ünnepi asztal. A hagyományos karácsonyi ételeket is számos babona övezi. Mi várt azokra, akik karácsonykor mákos, lencsés vagy babos ételeket fogyasztanak?

Question Image

7 / 10

A karácsony hagyományos színei a zöld, az arany és a vörös. A zöld jelképezi az életet és az újjászületést, a vörös Jézus vérét. De mit jelent az arany szín?

Question Image

8 / 10

A karácsony a pihenés, kikapcsolódás időszaka is. A kiadós ebéd után nincs is jobb, mint begubózni a tv elé és újránézni a már sokszor látott karácsonyi filmeket. Melyik filmből van a képen látható jelenet?

Question Image

9 / 10

A fagyöngy alatti csókváltás hagyománya már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Már évszázadokkal ezelőtt is hitték, hogy a fagyöngy mágikus hatalommal bír. Mi a jelentése a fagyöngy alatti csóknak?

Question Image

10 / 10

A karácsonyfa lebontásával elengedjük az óévet, hogy belekezdhessünk egy újba. A keresztény hitvilágban mikor kell lebontani a karácsonyfát?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 74%

0%

Előző sztori

Piros riasztás van érvényben a megyére az ónos eső miatt

Következő sztori

Nekem Szeged: Várkonyi Attila, DJ Dominique