Igazi ritkaság érkezett a Szegedi Vadasparkba!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy fiatal észak-kínai leopárd érkezett a Szegedi Vadasparkba: a félénk nőstény egyre többször merészkedik ki kifutójába, így a vendégek is megfigyelhetik. Az állatkerti gondozók tapasztalata, hogy általában a nagymacskák a legfélénkebbek a költözés után. Hosszú ideig tart, mire megszokják és otthonnak érzik új helyüket, árulta el Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.

Saian, az észak-francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal, mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is még óvatosan közlekedik új kifutójában, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő zárt elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így most már a látogatóink is nagyobb bizonyossággal figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 példány található.

Szegeden 2009 óta mutatják be a fajt, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. A tervek szerint a közelmúltban érkezett fiatal nőstényhez majd csatlakozni fog egy hím is, hogy szaporítani tudják a ritka alfajt.

A párducnak több alfaja is van, amelyek közül egyesek a kihalás szélére kerültek, elsősorban az életterük és a vadászható zsákmányállatok számának csökkenése, az emberekkel való konfliktusok növekedése és az orvvadászat miatt. Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párduc egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaja. Testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké. Fő zsákmányának általában a különböző szarvasfélék számítanak, de elejtik a vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

via MTI / Kiemelt kép: zooszeged.hu

Előző sztori

Vádat emeltek az Árkád felrobbantásával fenyegetőző férfi ellen

Következő sztori

Januártól egyszerűbbé válik a közművek átírása és az adatváltoztatás