Közélet

Dokumentumfilm készült a szegedi igazságügyi palotáról

Dokumentumfilm készült a szegedi igazságügyi palotáról

2021. december 4., szombat
Dokumentumfilm készült a szegedi igazságügyi palotáról

A pincétől a padlásig - időutazás az Igazságügyi Palotában címmel dokumentumfilm készült a Szegedi Törvényszék a városképet is meghatározó műemlék épületéről. A film forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak.

A Szegedet romba döntő 1879-es nagy árvizet követő újjáépítés során számos közintézmény épületének kialakításáról született döntés, így készült el a színház, a postapalota és szegedi Magyar Királyi Polgári Törvényszéki Palota is. Az épület tervezője Meixner Károly és Ney Béla voltak. A telket a város ingyenesen biztosította, az egy évig tartó kivitelezés költsége pedig 144 ezer forint volt. A kétemeletes neoreneszánsz stílusú épületet 1883-ban adták át.

A palota nagyobb átalakítása 1904 és 1906 között Wagner Gyula tervei alapján zajlott le, ekkor készült el az esküdtszéki terem, amely ma díszteremként működik. Az épülethez és a szegedi esküdtszéki bíráskodáshoz kötődik a korszak egyik leghíresebb ügye, Haverda Mariska és társainak pere.

Az épület nagyobb rekonstrukcióját az 1970-es évek első felében végezték el, ekkor alakították ki az udvaron az évtizedeken át a bíróság mellett a szomszédos színházat is kiszolgáló fűtőművet is.Az épület földszintjén jelenleg a Szegedi Járásbíróság, első emeletén a Szegedi Törvényszék működik, a második emeleten pedig a törvényszék és a járási ügyészség munkatársai osztoznak. A harmadik emeleten az egykori zárkasor helyén az ügyészség munkatereit alakították ki.

A dokumentumfilm nézői megismerhetik az igazságügyi palota felújításának terveit is. Ezek alapján az ingatlan alapterülete az udvar befedésével a jelenlegi 10-ről 12,5 ezer négyzetméterre nő, és egy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő épület szolgálja majd az igazságügyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.