Közélet

Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

2021. december 14., kedd
Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Ma döntött a Parlament a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet meghosszabbításáról: 2022. június 1-ig marad az eredetileg idén december 31-ig kihirdetett állapot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatot 133 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A kormány azért kezdeményezte a december 31-ig tartó veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal a járvány okozta nehézségekkel szemben.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzet korábbi megszüntetését

- olvasható a törvény indoklásában. Egy korábbi Parlamenti vitában hangsúlyozták, a törvény nincs hatással az országgyűlési képviselők választásának áprilisi vagy májusi megtartására, az országos népszavazások pedig a veszélyhelyzet alatt is lebonyolíthatók.

A veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályukat vesztik, ha megszűnik a veszélyhelyzet. Ezért a törvény a jogbiztonság érdekében rendezi ezen intézkedések sorsát is.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.