Krimi

Zabosfa, 1950: a békés vidék egycsapásra fölbolydul

Zabosfa, 1950: a békés vidék egycsapásra fölbolydul

2021. november 21., vasárnap
Zabosfa, 1950: a békés vidék egycsapásra fölbolydul

A Szegedhez közeli tanyaközpont akkortájt szellemi értelemben eléggé távolinak tűnt: boszorkánymesék éltek ott, és betyárlegendák, haramiatörténetek keringtek. A tanyamagány hatása már csak ilyen: serkenti a fantáziát. De ami 71 évvel ezelőtt történt, az nagyon is valóságos volt. Az egykori párttitkárt meggyilkolták.

Ott, ahol az emberek élték az „egyik nap akár a másik” életüket, azonnal tótágast állt minden. Megindult a találgatás, a szóbeszéd töredékeiből valóságos kriminovella állt össze, s a tanyákba betelepült a félelem.

Csodateremtő fa

De milyen is volt a múltban az a vidék? Parlagon lévő hatalmas puszták voltak, kun jogbirtokosság alatt. Szegednek nem sok köze volt ahhoz. De a 18. században, III. Károly uralkodása idején a város adományként megkapta. Javarészt alsóvárosi polgárok szőlőt telepítettek a mocsarakból kiemelkedő homokföldeken, a „högyeken”. Csőszházakat, majd állandó hajlékokat építettek, s a pusztán megéledt a tanyavilág. Kapitányságokra oszlott, történetünk színhelyén a Zákány körzetkapitányság alakult ki, és Zabosfa néven megszületett az ős-település. Neve különös legendára utal: a puszta közepén egy öreg nyárfa állt, s a törzse odvából rendre kikelt néhány szál zab. Csoda! – mondták az emberek. És meg is volt a keresztelő. Idővel Lengyelkápolna, majd a mai időkre Zákányszék lett, de az ott élők sokáig a legendabéli nevét használták, hisz Zabosfának patinája volt. Ennek a csöndes településnek nyugalmát rombolta szét a bűntett.

A mérgesi kisvasúton

A fiúcska az ablaküvegre lehelt, sávot húzott a tenyerével, s azon át bámulta a havas tájat. A vonat lassított, föltűnt egy megállóhely táblája, Sárkányhegy – olvasta. És kérdezett. Édesapa, hová is megyünk? Az apja szűkszavú volt: Ördögtanya, Lengyelkápolna után. A varázsszóra többen fölkapták a fejüket, persze, izgalomban élt akkoriban a környék népe. Tudták, a ménkű bárkire lecsaphat, az ávósok csak az ürügyet keresték, hogy akár ártatlanokon is megtorolják az egykori kápolnai párttitkár meggyilkolását. A megfélemlítés volt acél. A szovjet mintájú téeszesítés legfőbb akadálya ugyanis a vagyonos gazdaréteg volt, s tervszerűen zajlott a velük való leszámolás. A párt helyi támasza, a Komócsin-klán egyik tagja, Zoltán már ’48-ban meghirdette: „A kulákságnak össze kell törni a gerincét, meg kell törni az öntudatát, bátorságát. Ha falun történik valami provokáció, akkor a kulákságot kell bevinni a rendőrségre, összeverni, és a falunak is tudnia kell arról, hogy a kuláksággal nem kesztyűs kézzel bánunk.”

A Lengyelkápolna-hadművelet

Az újság két hétig hallgatott a bűntettről. A némaság oka egyszerű volt, időbe telt, hogy az ávós vegykonyhában kitaláljanak egy történetet. A valóságot nem föltárták, hanem a politikai haszonszerzés érdeke szerint meghamisították. Azzal, ugye, nem jöhettek elő, amit titkos dokumentum rögzített: az iszákossága miatt leváltott ex-párttitkár végzetében közrejátszhatott az is, hogy „bizonyos fokig aberrált” volt. Vagyis homoszexuális. De a valóság egyszerűbb volt. A nagypofájú, alattomos pártembert, aki örökké a kulákokat hajkurászta, utálat övezte. Történt, hogy hívatlanul beállított egy gazdához, akinél épp családi ünnepség volt. Részegen kötözködni kezdett, veszekedést provokált, mire a házigazda bérese leütötte. Az ütésbe belehalt. A tragikus eset kapóra jött a hatalomnak, végre „föltárhattak” egy nem létező, általuk kiötlött „kulák összeesküvést”. Az ÁVH valóságos hadműveleti tervet kreált, a hírhedt Komlós János, a szegedi ávós központ kegyetlen alparancsnoka tervezte meg s vezényelte az akciót. Lecsaptak több tucat „összeesküvőre”. A rögtönítélő bíróság tíz gazdát börtönbe küldött, két embert pedig egyeneset a bitófa alá. Akiket nem csuktak le, azokat családostól kitelepítették, minden vagyonukat elvették. Kímélet nem volt. Nem is reménykedett abban senki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.