Szuperlézer élesedik Szegeden, megnyitott a lézerkutató látogatói központja

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megnyílt az interaktív látogatóközpont az ELI-ALPS lézeres kutatóintézetben Szegeden. A látogatók polárfagylalttal, lézerhárfával, forgó tavirózsával és lézeres hangátvivővel is találkozhatnak.

Horváth Vera, az Interaktív Látogatói Tér vezetője az M1 Híradójának azt nyilatkozta: a fő cél az volt, hogy olyan eszközöket állítsanak ki, amellyel a gyakorlatban ki lehet próbálni dolgokat, miközben a huszonegyedik századtól sem szakad el teljesen.

A megnyitón Gérard Mourou francia Nobel-díjas kutató is beszédet mondott, melyben úgy fogalmazott, hogy a fizika a jövőben rendkívül fontos szerepet tölt majd be az emberek életében.

Szerinte a pandémia után sokkal nagyobb kihívás vár az emberiségre: a klímaváltozás. Elmondása szerint tiszta és biztonságos atomenergiára van szükség, amelynek megteremtését segítheti a szegedi kutatóintézetben alkalmazott technológia.

Az ELI-ALPS Lézerkutató Intézet 2017-ben nyitott meg. A beruházást Magyarország olyan nemzetekkel szemben nyerte meg, mint Franciaország vagy Nagy-Britannia. A tervezett öt speciális lézerből eddig hármat szereltek be a szegedi kutatóközpontban. Az ELI teljeskörű felszerelése, a kutatási infrastruktúra kiépítése 2023-ra fejeződhet be.

Előző sztori

Egyre magasabb a szennyvíz víruskoncentrációja, brutális számok érkeztek a hétvégéről

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.11.12.