Egyetem

Szegedi tudósokkal fejlesztik az első mesterséges érzékszervet

Szegedi tudósokkal fejlesztik az első mesterséges érzékszervet

2021. november 4., csütörtök
Szegedi tudósokkal fejlesztik az első mesterséges érzékszervet

Október végén, online formában rendezték meg a 15. Gyermek Cochleáris Implantáció konferenciát, melynek elnöke Prof. Dr. Kiss József Géza, alelnöke pedig Prof. Dr. Rovó László volt.Évtizedek óta az élvonalban van a Szegedi Tudományegyetem az implantátumok, valamint a műtéti és rehabilitációs technológiák fejlesztésében, melynek köszönhetően több száz gyermek és felnőtt kaphatja vissza a hallását.

A Szimpóziumra a témában mind az öt kontinensről komoly érdeklődés mutatkozott. Az európai szervezet elnöke, Prof. Dr. Kiss József Géza, az SZTE SZAOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadója szerint a mostani konferencián nagyon hasznos információcserék történtek. Kiemelt hangsúlyt kapott a rehabilitáció és az azt segítő eljárások. Az elnök szerint ,,tíz év alatt ez volt a harmadik konferencia, amit ránk bíztak."

A magyar tudóstársadalom hosszú ideje az élen jár a fülimplantátumok fejlesztésében, 1961-ben a magyar biofizikus, Békésy György orvosi Nobel-díjat kapott a belső fül ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért. De szintén a belső fület érintő kutatásaiért kapott Nobel-díjat 1914-ben a magyar származású Bárány Róbert.

Kiss József Géza szerint érdekes emberi adottság, hogy az életünk során a fül és a fülcsiga mérete nem változik, és az implantátumokat nem lehet kinőni sem. Ettől függetlenül hatévente célszerű kicserélni őket. Egy ilyen berendezéssel élő gyermek nagyjából 2 és fél alatt jut el a süketnémaságtól addig, hogy már hall és beszél. Minél fiatalabban kap valaki implantátumot, annál hamarabb juthat el a hallás és a beszéd fázisához.

Magyarországon jelenleg több mint 1500-an kapták vissza a hallásukat az eljárásnak köszönhetően, közülük több mint 800-an Szegeden estek át a műtéten vagy a rehabilitáción.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.